Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Εξονυχιστικό έλεγχο πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ στις επιστροφές φόρου

Μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τη ΔΟΥ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ θα εξετάσει λεπτομερώς φακέλους με μεγάλα ποσά επιστροφών ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για πιθανές ανωμαλίες ή απάτες.

Μετά την αποκάλυψη του μεγάλου διαφθορικού σκανδάλου στη ΔΟΥ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ θα εξετάσει προσεκτικά χιλιάδες περιπτώσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ, έδωσε εντολή για δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εφορίες σε όλη τη χώρα και στο κεντρικό σύστημα, με στόχο την ανίχνευση παρατυπιών στη διαδικασία επιστροφής φόρων και στη χορήγηση ενημερότητας σε φορολογουμένους με εκκρεμείς οφειλές.

Η ΑΑΔΕ πρόκειται να εξετάσει τις σημαντικές επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί 4.000 έλεγχοι για το τρέχον έτος, αλλά μετά τις αποκαλύψεις για την κατάσταση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρων ελαχιστοποιεί την ανθρώπινη παρέμβαση και μειώνει τις ευκαιρίες για διαφθορά.

Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να επιστρέψει το ποσό των 6,588 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα έως το τέλος του 2024, επιταχύνοντας τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ. Ο στόχος είναι να επιστραφούν οι φόροι άνω του 95% άμεσα. Ειδικά για τον ΦΠΑ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπει την επεξεργασία των αιτημάτων εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, καθώς και την αξιολόγησή τους μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου.

Επιστροφές φόρου

Στον τομέα των επιστροφών φόρου εισοδήματος από τις φετινές δηλώσεις, σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό και χωρίς οφειλές είδαν τα χρήματά να επιστρέφονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντός μίας εβδομάδας από την υποβολή της δήλωσης. Περίπου ένας στους τέσσερις φορολογούμενους με επιστροφή φόρου είδε την ΑΑΔΕ να συμψηφίζει την επιστροφή με τυχόν οφειλές, όπως συνέβη με τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι στιγμής, η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ποσό ύψους 29,32 εκατομμυρίων ευρώ σε 126.901 φορολογούμενους, καλύπτοντας το 90,69% των υποβαλλόντων δήλωση με πιστωτικό εκκαθαριστικό. Οι δικαιούχοι επιστροφών υποβάλλονται πρώτα σε έλεγχο για πιθανές οφειλές στην Εφορία ή στον ΕΦΚΑ. Όσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ, προτεραιότητα δίνεται στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν εντοπισθεί παραβάσεις ή ενδείξεις απάτης κατά τους προηγούμενες ελέγχους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ενέργεια: Φλέγονται οι τιμές στο ρεύμα σε ανοδική τροχιά η χονδρική τιμή 

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δείχνει σταθερή ανοδική πορεία, με τις τιμές να φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα. Η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έφτασε...

Δευτέρα 8 Ιουλίου η «πρεμιέρα» των θερινών εκπτώσεων

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 8 Ιουλίου και διαρκούν έως τις 31 Αυγούστου. Κατά την διάρκειά τους, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά και τη...

Νέα στρατηγική του Netflix: Προσφέρει δωρεάν πακέτο για αύξηση χρηστών

Οι συνδρομητές του Netflix στη Γερμανία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης μπορούν να διαθέτουν προσφορά για ένα δωρεάν πακέτο, σύμφωνα με αναφορές του...

Η νέα Σταδίου: Τα projects που αλλάζουν όψη στην Αττική

Η Σταδίου στην Αθήνα, ένας ιστορικός δρόμος που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, τώρα βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης και ανακαίνισης....