Ένα διαδικτυακό εργαλείο στο οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να αξιολογήσουν πολιτικές θέσεις, ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Με τις περιοδείες, τις συνεντεύξεις και τις αναρτήσεις στα social media, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές του 2024 έχουν «φορτσάρει» στην προεκλογική τους καμπάνια. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι ενδέχεται να βρεθούν μπροστά στην κάλπη χωρίς να είναι απολύτως βέβαιοι για το ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν.

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να προσφέρει το EU&I, ένας ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου. Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε 30 ερωτήσεις και, βάσει των απαντήσεών τους, αποκαλύπτεται ποιο κόμμα αντικατοπτρίζει περισσότερο τις απόψεις τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκπληκτικό.

Οι ερωτήσεις καλύπτουν θέματα όπως η φορολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μετανάστευση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η λειτουργία της ΕΕ.

Σε κάθε μία από αυτές τις δηλώσεις, ο χρήστης καλείται να απαντήσει χρησιμοποιώντας μια πενταβάθμια κλίμακα, που κυμαίνεται από «συμφωνώ απόλυτα» έως «διαφωνώ απόλυτα», με την επιλογή «καμία γνώμη» να είναι επίσης διαθέσιμη.

Επίσης, μπορεί να δώσει βαρύτητα στα θέματα που θεωρεί πιο σημαντικά. Στο τέλος, ανάλογα με τις απαντήσεις, η εφαρμογή βγάζει ποια κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στις προτιμήσεις του, σε ποσοστά.

Το EU&Ι αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή ερευνητών πάνω στα εργαλεία VAA, με έδρα τα πανεπιστήμια της Λωζάνης και της Λουκέρνης.

Η πλατφόρμα επισημαίνει ότι το εν λόγω εργαλείο για τις ευρωεκλογές 2024 «δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση να ευνοήσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή ομάδα κομμάτων».

Το εργαλείο χρησιμοποιεί έναν μαθηματικό αλγόριθμο για να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις θέσεις που ο χρήστης θεωρεί πιο σημαντικές, και λιγότερη σε εκείνες που θεωρεί λιγότερο σημαντικές.

Όσον αφορά την επιλογή των κομμάτων, η ομάδα του EU&I τονίζει ότι προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτική. Ο αποκλεισμός ενός κόμματος εξετάστηκε μόνο εάν σε διάφορες δημοσκοπήσεις συγκέντρωνε λιγότερο από 1%.

Οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται επιλέχθηκαν με βάση τις θέσεις στις οποίες τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2024 εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

«Για να εντοπίσουμε ένα ευρύ φάσμα σχετικών και πολωτικών θεμάτων, χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, πηγές από τα μέσα ενημέρωσης, ακαδημαϊκές έρευνες, γνώμες εμπειρογνωμόνων – συμβουλευόμαστε πολλές από αυτές τις πηγές για να μάθουμε ποια θέματα είναι σημαντικά στην ευρωπαϊκή πολιτική», εξηγεί η ομάδα του εργαλείου.

Επιπλέον η πλατφόρμα επισημαίνει ότι επικοινώνησε με τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2024 και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, αιτιολογώντας τις επιλογές τους. Παράλληλα, εμπειρογνώμονες κωδικοποίησαν τις θέσεις των κομμάτων, ανεξάρτητα από αυτά.

Μπορείτε να απαντήσετε το ερωτηματολόγιο ΕΔΩ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις