Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν πως στο σχολείο υπήρχε βάση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς, τουλάχιστον 32 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το σχολείο λειτουργούσε ως βάση για τον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Μαχητικά αεροσκάφη (…) διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Χαμάς εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Νουσέιρατ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες».

«Τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανήκαν στις δυνάμεις Νούχμπα κι είχαν συμμετάσχει στη φονική επίθεση εναντίον κοινοτήτων του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου επιχειρούσαν εκεί. Οι τρομοκράτες διηύθυναν την εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν από την περιοχή του σχολείου και (…) το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο», διαβεβαίωσαν.

«Μεγάλος αριθμός μαρτύρων (σ.σ.: νεκρών) και τραυματιών συνεχίζει να φθάνει στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», στη Ντέιρ αλ Μπάλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου και μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό πως διέπραξε «φρικιαστική σφαγή».

Ιατρικές πηγές στην περιοχή ανέφεραν ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 62 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Διπλωματικές προσπάθειες


Μετά από οκτώ μήνες πολέμου, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Κατάρ συνεχίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, έγινε συνάντηση στη Ντόχα μεταξύ του πρωθυπουργού του Κατάρ, του επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών και της Χαμάς για τη συζήτηση πιθανής «συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων».

Ωστόσο, οι αλληλοαντικρουόμενες αξιώσεις των αντιμαχόμενων πλευρών αφήνουν λίγες ελπίδες για την εφαρμογή του σχεδίου.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επανέλαβε τις απαιτήσεις του κινήματος, τονίζοντας πως θα εξετάσουν «σοβαρά και θετικά» κάθε πρόταση που θα βασίζεται στην «πλήρη αναστολή» της ισραηλινής επίθεσης, την «πλήρη απόσυρση» των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την «ανταλλαγή αιχμαλώτων».


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι «έτοιμες για πολύ εντατική επιχείρηση» στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Νετανιάχου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε κατά της «κλιμάκωσης» στον Λίβανο, τονίζοντας πως θα «έβλαπτε σημαντικά την ασφάλεια» του Ισραήλ και «τη σταθερότητα στην περιφέρεια».

Ο ΟΗΕ εξέφρασε επίσης «μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, καλώντας τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση.

Στις πρώτες πρωινές ώρες, οι σειρήνες της αεράμυνας προειδοποίησαν για ρουκέτες στη Μετούλα, πόλη κοντά στη μεθόριο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις