Στην πολιτεία Μιζούρι, στις κεντρικές ΗΠΑ, εκτελέστηκε ένας 69χρονος Αμερικανός απόστρατος, καταδικασμένος για τη δολοφονία μιας γυναίκας το 2009, μαζί με τον σύζυγό της.

Ο Ντέιβιντ Χόζιερ, πρώην πυροσβέστης και πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού, εκτελέστηκε στις φυλακές του Μιζούρι με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στις 18:11 τοπική ώρα της Τρίτης (11.06.2024).

Αυτή ήταν η δεύτερη εκτέλεση στο Μιζούρι και η έβδομη στις ΗΠΑ γενικότερα για το 2024. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μάικ Πάρσον, απέρριψε τις έκκλησης για επιείκεια, αναφέροντας τον εγκεφαλικό τραυματισμό του Χόζιερ κατά τη διάρκεια των εγκλημάτων, παρότι οι ένορκοι τον κατέκριναν για τις δολοφονίες.

Ο Χόζιερ καταδικάστηκε το 2013 για το θάνατο μιας γυναίκας και του συζύγου της. Παρά τις διαμαρτυρίες του ότι είναι αθώος, το δικαστήριο τον θεώρησε ένοχο για τις δύο δολοφονίες. «Σκότωσε την Άντζελα και τον Ρόντνι Γκίλπιν μέσα στο διαμέρισμά τους στην Τζέφερσον Σίτι, στο Μιζούρι, κατά τη διάρκεια κρίσης ζήλιας», τόνισε προχθές Δευτέρα (10.06.2024) ο κυβερνήτης, επισημαίνοντας πως παρότι δεν καταδικάστηκε για τον φόνο του συζύγου, το σώμα ενόρκων τον θεώρησε δράστη και των δύο δολοφονιών. Επισήμανε την έλλειψη μεταμέλειας του καταδικασθέντα και ότι «κανένα δικαστήριο δεν διαπίστωσε ποτέ σφάλμα στην καταδίκη του».

Το Μιζούρι είναι μία από τις πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ όπου εφαρμόζεται ακόμα η ποινή του θανάτου. Σε άλλες πολιτείες, η ποινή έχει καταργηθεί, ενώ σε άλλες υπάρχει μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις