«Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Όταν υπάρχει χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας – και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων – και αμφισβητεί Διεθνή Συνθήκη που αφορά την μειονότητα, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τα γεωγραφικά και νομικά όρια της πατρίδας μας» είπε ο Υπουργός Άμυνας και συνέχισε προσθέτοντας : «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους και το καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια την τουρκική απειλή των «νομικών και γεωγραφικών ορίων» της Ελλάδας τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση κέντρου αμυντικής καινοτομίας, ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή» από την Τουρκία (σ.σ. δεν την κατονόμασε) σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα «αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Στο επίκεντρο νέες κορβέτες και τέταρτη φρεγάτα

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης για την Άμυνα (Ατζέντα 2030), το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τα εξοπλιστικά και το θέμα της θητείας, για το οποίο προανήγγειλε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές φθινοπώρου.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων το ζήτημα των φρεγατών Constellation, ως λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Δένδιας θα φέρει και το πρόγραμμα των F-35, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, που θα περιλαμβάνει τρεις τύπους αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενιάς: τα F-16 Viper, Rafale και F-35.

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός της ατζέντας 2030» ανέφερε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι – καθώς γίνεται η συζήτηση στο Γενικό Επιτελείο- «θα σας το πω και στην επιτροπή εξοπλιστικών, δεν είμαστε όμως ώριμοι για να το φέρουμε, και το ζήτημα της νέας γενιάς υποβρυχίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι το ζήτημα των τουρκικών επιλογών απασχολεί τον ελληνικό Τύπο: «Η Τουρκία, πράγματι, έχει μπει σε ένα μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεων και αποκτήσεως υλικού» ανέφερε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα διεκδίκησε πάντοτε την υπεροχή στη θάλασσα [..] από γεννήσεως του ελληνικού κράτους, υπό οποιαδήποτε μορφή ακόμα και των κρατών-πόλεων της αρχαιότητας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό», είπε ο κ. Δένδιας, δηλώνοντας πως πρέπει να ανακτήσουμε το χρόνο που χάσαμε στα χρόνια της κρίσης.

Συνοψίζοντας, ο κ. Δένδιας είπε ότι έχουμε τα θέματα των Constellation, των F35, και το ζήτημα των υποβρυχίων, και μένει «η απάντηση του ζητήματος της μέσης λύσης. Έχω πει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοιχτοί και μελετάμε το θέμα της τέταρτης φρεγάτας, μελετάμε το θέμα των κορβετών, και μελετάμε και το θέμα των πλοίων LCS, εάν η Αμερική μας δώσει δωρεάν, επαναλαμβάνω δωρεάν, αυτές τις φρεγάτες, που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κρίνει ότι θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του μέσου χρόνου…».

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ, μέσα σε ένα πλαίσιο πολύ σφιχτού (δημοσιονομικού) προγράμματος.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις