Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του κελαριού του, ένας οινοπαραγωγός στην Αυστρία εντόπισε οστά προϊστορικών μαμούθ στο έδαφος. Ο Αντρέας Πέρνερστορφερ, που δραστηριοποιείται σε ένα χωριό δυτικά της Βιέννης, ανακάλυψε τα εν λόγω οστά στο κελάρι του στο χωριό Γκόμπερλσμπουργκ, στην περιοχή Κρεμς. Αφού ενημέρωσε τις αρχές, οδηγήθηκε στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση.

«Νόμιζα ότι ήταν απλώς ένα κομμάτι ξύλο που άφησε ο παππούς μου. Αλλά μετά το έσκαψα λίγο και τότε θυμήθηκα ότι στο παρελθόν ο παππούς μου έλεγε ότι είχε βρει δόντια. Και τότε σκέφτηκα αμέσως ότι επρόκειτο για μαμούθ», δήλωσε ο Πέρνερστορφερ στην Αυστριακή Ραδιοφωνία (ORF).

Σε ανακοίνωσή της, η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών αναφέρει ότι πρόκειται για «το πιο σημαντικό εύρημα εδώ και πάνω από 100 χρόνια».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα οστά που ανακαλύφθηκαν ανήκουν σε τουλάχιστον τρία μαμούθ και χρονολογούνται μεταξύ 30.000 και 40.000 ετών. Ωστόσο, για να επιβεβαιώσουν αυτήν την προσέγγιση, σχεδιάζουν να διερευνήσουν την ηλικία των οστών με τη χρονολόγηση του κάρβουνου που βρέθηκε στο κελάρι. Πριν από 150 χρόνια, μια ομάδα αρχαιολόγων είχε ανακαλύψει σε ένα γειτονικό κελάρι παρόμοια ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων οστών μαμούθ, αντικειμένων από πυριτόλιθο, απολιθωμάτων κοσμημάτων και κάρβουνου.

«Άλλες παρόμοιες τοποθεσίες στην Αυστρία και τις γειτονικές χώρες έχουν ανασκαφεί πλήρως εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια και σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Η αρχαιολόγος από την Αυστριακή Ακαδημία, Χάνα Πάροου-Σουσόν, τόνισε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα της είχε την ευκαιρία να διεξάγει τέτοια έρευνα στην Αυστρία, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ανακάλυψη θέτει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής κυνηγούσαν τα μαμούθ.

«Μπορεί να τα κυνήγησαν οι άνθρωποι ή να έπεσαν σε παγίδα», ανέφερε η Ακαδημία.

Τα οστά, μόλις ανασκαφούν, θα μεταφερθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Παρόλο που εξαφανίστηκαν πριν από χιλιετίες, τα μαμούθ συνεχίζουν να γοητεύουν τους επιστήμονες.

Νωρίτερα φέτος, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Ντάλας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των αμφιλεγόμενων σχεδίων της για την αναβίωση του μαλλιαρού μαμούθ, ή τουλάχιστον ενός ελέφαντα που μοιάζει με μαμούθ και αντέχει το δριμύ ψύχος.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις