Αρχική Διεθνή H μεγάλη Μάχη για τα εμβόλια: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

H μεγάλη Μάχη για τα εμβόλια: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε «πεδίο μάχης» έχει εξελιχθεί τις τελευταίες μέρες το θέμα των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις.

Ο «πόλεμος» γίνεται μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών, με την πρώτη να προειδοποιεί και να υπενθυμίζει πως έχει ήδη χρηματοδοτήσει για αύξηση της παραγωγής.

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της Covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, «πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους», προειδοποίησε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις.

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Συνεργασία Pfizer – Sanofi για την ενίσχυση της παραγωγής

Τα πνεύματα κατευνάζει η ανακοίνωση πως η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα βοηθήσει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.

Η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων επηρεάζουν, φυσικά, όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στη χώρα μας, συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον αριθμό εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για Pfizer και AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται πως προς τα τέλη του Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε δηλώσει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε λάβει τον εξής αριθμό:

  • 1.255.800 δόσεις από Pfizer/BioNTech
  • 240.000 από Moderna
  • 1.500.000 από AstraZeneca