Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Ομάδες χάκερς παραβίασαν τα συστήματα πληροφορικής στην πιο επικίνδυνη πυρηνική εγκατάσταση στη Βρετανία

Ομάδες χάκερς που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα παραβίασαν τα συστήματα πληροφορικής στην πιο επικίνδυνη πυρηνική εγκατάσταση στη Βρετανία το Sellafield, αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian.

Η επίθεση των χάκερς και οι πιθανές συνέπειές της έχουν συστηματικά συγκαλυφθεί από το ανώτερο προσωπικό του τεράστιου χώρου πυρηνικών αποβλήτων και παροπλισμού, διπιστώνει έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα.

Αν και οι Αρχές δεν γνωρίζουν πότε έγινε η πρώτη παραβίαση, εντούτοις, πηγές δήλωσαν ότι οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ήδη από το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι το κακόβουλο λογισμικό sleeper – λογισμικό που μπορεί να παραμονεύει και να χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει ή να επιτίθεται σε συστήματα – είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Sellafield.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Sellafield, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνων υλικών και ο έλεγχος για πυρκαγιές, έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι ξένοι χάκερ να έχουν πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια εμπιστευτικού υλικού στην τοποθεσία, η οποία εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ακτή της Κάμπρια και είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Η πλήρης έκταση οποιασδήποτε απώλειας δεδομένων και οι τυχόν συνεχιζόμενοι κίνδυνοι για τα συστήματα δυσκολεύτηκαν να ποσοτικοποιηθούν λόγω της παράλειψης της διοίκησης του Sellafield να ειδοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές πυρηνικών βιομηχανιών για αρκετά χρόνια, δήλωσαν πηγές.

Οι αποκαλύψεις προέκυψαν στο πλαίσιο των Nuclear Leaks, μιας ετήσιας έρευνας του Guardian για την πειρατεία στον κυβερνοχώρο, τη ραδιενεργό μόλυνση και την τοξική εργασιακή κουλτούρα στο Sellafield.

Ο χώρος διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθήκη πλουτωνίου στον πλανήτη και είναι ένας εκτεταμένος σκουπιδότοπος για πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και δεκαετίες παραγωγής ατομικής ενέργειας.

Ραδιενεργά απόβλητα από άλλες χώρες

Φυλασσόμενο από ένοπλους αστυνομικούς, κατέχει επίσης έγγραφα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεχτεί ξένη επίθεση ή αντιμετωπίσει καταστροφή. Χτίστηκε πριν από περισσότερα από 70 χρόνια και ήταν παλαιότερα γνωστό ως Windscale, όπου κατασκευάστηκε πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και έχει δεχθεί ραδιενεργά απόβλητα από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία.

Ο Guardian ανέφερε επίσης πως το Sellafield, το οποίο έχει πάνω από 11.000 υπαλλήλους, τέθηκε πέρυσι σε μια μορφή «ειδικών μέτρων» για συνεχείς παραλείψεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με πηγές στο Γραφείο Πυρηνικής Ρύθμισης (ONR) και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Πιστεύεται επίσης ότι ο εποπτικός φορέας ετοιμάζεται να ασκήσει δίωξη σε άτομα εκεί για παραλείψεις στον κυβερνοχώρο. Η ONR επιβεβαίωσε ότι το Sellafield δεν πληροί τα πρότυπα για τον κυβερνοχώρο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις ή τους ισχυρισμούς περί «συγκάλυψης».

Το πρόβλημα των μη ασφαλών διακομιστών στο Sellafield πήρε το παρατσούκλι Voldemort από τον κακό του Χάρι Πότερ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει την έρευνα της ONR και τις ελλείψεις στην πληροφορική του εργοταξίου, επειδή ήταν τόσο ευαίσθητο και επικίνδυνο. Επρόκειτο για εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους εχθρούς της Βρετανίας.Το δίκτυο διακομιστών του Sellafield χαρακτηρίστηκε από τον αξιωματούχο ως «θεμελιωδώς ανασφαλές».

Η κλίμακα του προβλήματος αποκαλύφθηκε μόνο όταν το προσωπικό μιας εξωτερικής τοποθεσίας διαπίστωσε ότι μπορούσε να έχει πρόσβαση στους διακομιστές του Sellafield και το ανέφερε στην ONR, σύμφωνα με έναν εσωτερικό υπάλληλο του εποπτικού φορέα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες – ορόσημα

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες - ορόσημα Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πλήρους κλίμακα εισβολή στην Ουκρανία. Τότε, όλοι πίστευαν σε...

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν...

Απαρηγόρητες η χήρα Ναβάλνι κι η κόρη τους-Το συγκινητικό μήνυμα σε Twitter

Απαρηγόρητες η χήρα Ναβάλνι κι η κόρη τους-Το συγκινητικό μήνυμα σε Twitter Μυστήριο παραμένουν τα αίτια θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος άφησε την τελευταία του...

Κατάσχεση ποσότητας – Ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης σε φορτίο με μπανάνες από τις βρετανικές αρχές

Κατάσχεση ποσότητας ,ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης σε φορτίο με μπανάνες από τις βρετανικές αρχές Η βρετανική αστυνομία κατέγραψε κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης την 8η Φεβρουαρίου σε εμπορευματοκιβώτιο στο...