Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Γρήγορα δάνεια έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους – Οι δικαιούχοι

Από Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» που αποτελεί  την πρώτη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -HDB με ιδιωτικό φορέα, το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, το οποίο υλοποιήθηκε άμεσα, σε μια προσπάθεια στήριξης και διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση Ελλήνων μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών, από την Hellenic Development Bank, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το ΤΜΕΔΕ στις 17 Μαΐου 2021.

Στόχος του νέου Ταμείου είναι να παρέχει εγγύηση σε δάνεια που χορηγούν οι 9 συνεργαζόμενες τράπεζες ( Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου ),  προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό για τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές, αλλά και τους χιλιάδες επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πώς θα δίνονται τα δάνεια

Μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» κάθε δικαιούχος που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, έως 200.000 ευρώ, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και το ΤΜΕΔΕ να αναλαμβάνει μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Με τον τρόπο αυτό αμβλύνονται οι δυσκολίες δανειοδότησης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις, με τη διαδικασία να γίνεται  ευκολότερη, ταχύτερη και σημαντικά οικονομικότερη για όλα τα μέρη.

Στόχος της κοινής προσπάθειας ΤΜΕΔΕ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) είναι να διευκολύνει και να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση  των επιχειρήσεων, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο στόχος υλοποιείται με την ενεργοποίηση αυτού του στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου θεματικής ενότητας προς τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.

Για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης  στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.

Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, επεσήμανε: «Η δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης για μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές και χιλιάδες επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες εντάσσεται στον πάγιο σχεδιασμό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που σκοπό έχει τη στήριξη και διευκόλυνση όλων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων του Τεχνικού κλάδου. Η συνεργασία μας με το ΤΜΕΔΕ, το οποίο αποτελεί κομβικό ιδιωτικό θεσμικό φορέα, θεμελιώνεται σε κοινές αξίες και αρχές, που στηρίζουν την πραγματική οικονομία, ώστε να παρέχουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη του χώρου».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία και το αποτέλεσμα, τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και στη διοίκηση της ΕΑΤ.  Χάρις στη συνεργασία ΤΜΕΔΕ και ΕΑΤ, η συμβολή της κ. Αθηνάς Χατζηπέτρου, Προέδρου της ΕΑΤ, υπήρξε καταλυτική. Δημιουργούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο άμεσης απόδοσης και υψηλής χρηστικότητας για τον κατασκευαστικό και μελετητικό κλάδο. Παρέχουμε ρευστότητα, ενισχύουμε το αναπτυξιακό έργο των μελών μας και στηρίζουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ενισχύοντας και τον πιστοδοτικό του ρόλο, το ΤΜΕΔΕ μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή ανάπτυξης και παράγοντα προστιθέμενης αξίας για την εθνική οικονομία».

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τιμολόγια ρεύματος: Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές τον Ιούνιο

Τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υπήρχε μια πτώση στην τιμή του ρεύματος, τον Απρίλιο και τον Μάιο υπήρξε μια σταθεροποίηση, αλλά τον...

Νέοι φόροι σε SUV και βαριά ΙΧ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή φόρων ως μέτρο αντικίνητρο για τα παλιά και ρυπογόνα οχήματα. Παράλληλα, προτείνονται εισφορές στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων βασισμένες...

Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους καταργείται- Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που 750.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν Τέλος επιτηδεύματος, το οποίο μάλιστα έχει «μειωθεί» κατά 50% και διαμορφώθηκε στα 325 ευρώ από...

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Από την έναρξη...