Αρχική Διεθνή Goldman Sachs: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ 7%

Goldman Sachs: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ 7%

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ευκαιρία για Ελλάδα και Πορτογαλία να καλύψουν το κενό τους με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, που προϋπήρχε της πανδημίας, εκτιμά η Goldman Sachs στο ευρωπαϊκό της δελτίο, σχολιάζοντας τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης που κατέθεσαν οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη για συνδυασμό της εμβάθυνσης των κεφαλαίων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Goldman Sachs σχολιάζουν για τα πλάνα ανάκαμψης από την πανδημία των δύο χωρών, συνοπτικά τα εξής:

  • Ελλάδα και Πορτογαλία παρουσίασαν τα Εθνικά τους Σχέδια Ανάπτυξης κι Ανθεκτικότητας στην Κομισιόν, παρέχοντας μια σημαντική δημοσιονομική στήριξη της τάξης του 18% και 9% του ΑΕΠ αντίστοιχα, για την περίοδο 2021-2026. Θεωρούμε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που συνδυάζει επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στη Νότια Ευρώπη.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει σε Ελλάδα και Πορτογαλία ένα πολύ απαραίτητο ερέθισμα έπειτα από μια απογοητευτική δεκαετία σε σχέση με την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ. Οι υποτονικές εγχώριες επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελούν τη ρίζα της χαμηλής απόδοσης. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας θα επωφεληθούν από μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση και θα σχεδιάσουν να χρησιμοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος του δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης στη στήριξη και χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Εκτιμούμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 7% στην Ελλάδα και κατά 5% στην Πορτογαλία έως το 2026.
  • Ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος στην ανάπτυξη και παραγωγικότητα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον συνδυασμό της εμβάθυνσης των κεφαλαίων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν εντοπίσει ένα μεγάλο σύνολο θεσμικών μεταρρυθμίσεων (68 και 37, αντιστοίχως) που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, του δικαστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας. Η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ελληνικής κυβέρνησης και η μακροχρόνια συναίνεση στην κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας, τους επιτρέπει προς το παρόν να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, ώστε να περάσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά το Ευρωπαϊκό Δελτίο της Goldman Sachs για την Ελλάδα και την Πορτογαλία