Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Γώγος: «Ναι» σε σχολεία – χιονοδρομικά – εστίαση υπό αυστηρούς κανόνες

Υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών αλλά με οριζόντιο τρόπο και με την προϋπόθεση ότι το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνεται αυτή θα τηρείται, τάσσεται ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Οι «ανάσες» που πήρε το ΕΣΥ τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψε το υπό όρους άνοιγμα της αγοράς την περασμένη Δευτέρα, γεγονός που επιτρέπει τον εμπορικό κόσμο της χώρας μας να αισιοδοξεί κάπως εν μέσω εκπτωτικής περιόδου.

Τώρα, όπως λέει ο Χαράλαμπος Γώγος, η επιτροπή είναι έτοιμη να παρακολουθήσει τις συνέπειες του ανοίγματος αυτού και, αφού τις αξιολογήσει, να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Τα σενάρια για το επόμενο αυτό βήμα είναι τρία: α) άρση των περιορισμών στη μετακίνηση από νομό σε νομό προκειμένου, όπως υπογράμμισε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης να ανοίξει η εποχική δραστηριότητα των χιονοδρομικών κέντρων, β) άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων που παραμένουν κλειστές, δηλαδή γυμνάσια – λύκεια, κάτι που τόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και η κυβέρνηση γενικά έχουν θέσει επανειλημμένα ως προτεραιότητα, και γ) άνοιγμα της εστίασης, έστω μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

«Δεν είναι η επιτροπή που αποφασίζει ποια θα είναι η δραστηριότητα που θα ανοίξει κάθε φορά, αλλά η κυβέρνηση, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτει», λέει o καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Αυτό που πρέπει να λάβουμε σε κάθε περίπτωση υπόψη μας είναι η οποιαδήποτε χαλάρωση να γίνεται οριζόντια και αφού πρώτα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα της προηγούμενης. Δηλαδή το επόμενο άνοιγμα δεν πρέπει να γίνει πριν περάσουν 1-2 εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κι αφού πρώτα παρακολουθήσουμε και στη συνέχεια εκτιμήσουμε τα δεδομένα αυτού του μεγάλου βήματος που έγινε τη Δευτέρα».

Κατά τον κ. Γώγο το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων είναι αυτό που ενέχει το μικρότερο επιδημιολογικό ρίσκο, καθώς «οι νέοι φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τις άλλες ομάδες» ωστόσο δεν είναι αρνητικός σε οποιοδήποτε άνοιγμα καθώς το πλέον σημαντικό, όπως υπογραμμίζει αρκετές φορές, είναι όχι τόσο τι θα ανοίξει αλλά αν θα τηρηθούν οι αυστηροί κανόνες που θα πρέπει να συνοδεύουν το άνοιγμα.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της επιτροπής, δεδομένου ότι ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι το ζήτημα των μετακινήσεων μεταξύ νομών θα τεθεί στην επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Γώγος απαντά: «Η επιτροπή θα δει τα δεδομένα και αυτού του τριημέρου και θα τοποθετηθεί. Μέχρι σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία είναι παραδοσιακά χαμηλότερα».

«Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων έχει λογική αφού είναι αποκλειστικά χειμερινή δραστηριότητα και φυσικά δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελεύθερες μετακινήσεις αλλά και το άνοιγμα της εστίασης αν γίνει με μέτρο μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά».

Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, όπως συμβαίνει τώρα, ενώ ταυτόχρονα αποσυμφορίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Δεν μπορούν όλοι να τρώνε ρύζι – Ποιοι δεν πρέπει

Αν και το ρύζι είναι γενικά μία ασφαλής και θρεπτική τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, όπου η κατανάλωσή του ίσως θα...

Ινσουλίνη σε υπογλώσσιες σταγόνες μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της British Columbia ανέπτυξαν ένα νέο τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης για τους ασθενείς με διαβήτη με στοματικές σταγόνες ινσουλίνης που όταν τοποθετούνται...

Η ευφυΐα των σκύλων: Μέχρι και 250 λέξεις μπορούν να μάθουν

Ο σκύλος μπορεί να αποκτήσει την ευφυΐα  ενός δίχρονου παιδιού σύμφωνα με τους ειδικούς. Πολλές μελέτες έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα, και σε...

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Συχνότερη αιτία είναι η άνοια η οποία αγγίζει το 60-70% των περιστατικών, της νόσου Αλτσχάιμερ που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αντίκτυπο στον...