Χ. Γώγος: Η Αττική είναι κοντά σε lockdown – Τα μέτρα μπορεί να παραταθούν μέχρι το Μάρτιο

0
43

Για την έντονη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και για τα έκτακτα μέτρα κατά της επιδημικής εξάπλωσης, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγος, πλησιάζουμε στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη» και ιδιαίτερα η Αττική. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με άλλες χώρες, όπως σημείωσε. “Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα καλύτερα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κατάσταση της επιδημίας”, είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Γώγος επισήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. «Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους.»

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ.»

Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση. Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.

Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε. «Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.» Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων. Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.

Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα, είπε κλείνοντας.