Μετά από ένσταση που είχε ο υποβάλει ο δήμος Γλυφάδας για το το “κούρεμα” των τιμών ζώνης, το αίτημα έγινε δεκτό από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την σκυτάλη για των επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, να περνάει τώρα στα χέρια των ιδιωτών εκτιμητών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν δώσει το πόρισμα τους μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου χαρακτηρίζει “σημαντικό βήμα” την εν λόγω εξέλιξη, τονίζει όμως ότι “πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα”.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος δήλωσε:

“Χρειάστηκε πολλή και σοβαρή δουλειά και τεκμηρίωση, αλλά ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα έγινε: Συνολικά 169 Δήμοι υπέβαλαν ένσταση κατά της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και τελικά έγιναν δεκτές μόλις 12 ενστάσεις, μεταξύ των οποίων και της Γλυφάδας (για τη ζώνη Ε).

Υπήρξε μια πρώτη θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για να αρθούν μεγάλες αδικίες που έγιναν στην πόλη μας.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο και αφορά δεκάδες χιλιάδες Γλυφαδιώτες, που αντιμετωπίζουν το ακίνητο όπου μένουν όχι ως επενδυτικό όχημα, αλλά ως το νοικοκυριό τους, το σπίτι το δικό τους, των παιδιών και των εγγονιών τους.
Είναι σαφές ωστόσο ότι δεν ικανοποιείται πλήρως η απολύτως δικαιολογημένη αγωνία μας για όλη την πόλη, ένα θέμα στο οποίο θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο.

Η αύξηση των τιμών ζώνης, η οποία στις περισσότερες περιοχές υπερβαίνει το 35% (ενώ υπάρχουν περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν κατά 61%, κατά 67%, ακόμα και κατά 81%) έχει συμπαρασύρει τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της πόλης μας και έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας των ακινήτων.

Τώρα που προχωρά για τους 12 Δήμους η επανεκτίμηση από ιδιώτες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, θα καταθέσουμε εκ νέου την άποψή μας, με τεκμηριωμένα στοιχεία και αναλυτική επιχειρηματολογία – και όχι μόνο για τη ζώνη Ε.
Θα συνεχίζουμε επίσης να πιέζουμε, με τρόπο μεθοδικό και συστηματικό, για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αρθούν οι τεράστιες αδικίες που υπάρχουν. Ένα παράδειγμα μόνο: Υψηλότατη χρέωση για δικαίωμα υψούν σε μονοκατοικίες του ’50 και του ’60, που είναι πρακτικά αδύνατο να χτίσουν επιπλέον ορόφους”.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις