Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Το κακάο, από το οποίο παράγεται, θεωρείται superfood λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία υπερβαίνουν αυτά που περιέχουν το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί.

Παρότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς τα 100 γραμμάρια συνοδεύονται από 600 θερμίδες. Ας εξετάσουμε λοιπόν πώς η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συμβάλλει στην υγεία μας:

Πλούσια θρεπτική αξία: Τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70–85% κακάο περιέχουν πλούσιες πηγές καλίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, ενώ παρέχουν επίσης υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σάκχαρα, βιταμίνη A, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη B12 και μαγνήσιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την όρεξη και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ιδίως αν καταναλωθεί μικρή ποσότητα πριν ή μετά από το γεύμα. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό.

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολή της γλυκόζης στο σώμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να μειωθεί, καθώς τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι η κύρια αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας του σώματος στην ινσουλίνη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ευαισθησία της “κακής” χοληστερόλης LDL στην οξειδωτική βλάβη και αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη HDL.

Επιπλέον, τα βιοδραστικά συστατικά στο κακάο, όπως οι φλαβανόλες, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη μνήμη και τη μάθηση, καθώς ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία μέσω των φλαβονοειδών που συγκεντρώνονται σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για αυτές τις λειτουργίες.

Τέλος, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, βοηθώντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις