Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιάννης Μελάς στο Dimosio.gr: Ο Πειραιάς κόμβος επιχειρηματικότητας στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες

Στο Dimosio.gr φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Α’Πειραιώς και Νήσων κ.Γιάννης Μελάς, όπου μεταξύ άλλων απάντησε για το νέο στοίχημα του Πειραιά, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογικές ευκαιρίες που υπάρχουν για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκε της συνέντευξης βρέθηκε και το κρίσιμο ζήτημα του κορονοϊού και της οικονομικής και κοινωνικής αντιμετώπισης του από τη Κυβέρνηση, ενώ τέλος επί τάπητος τέθηκε τόσο το κίνημα #Μetoo όσο και οι ενέργειες του Υπ.Δικαιοσύνης για το φλέγον ζήτημα της συνεπιμέλειας των τέκνων!

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη στο Dimosio.gr:

1.Πείτε μου τρία σημεία παρεμβάσεων που στο άμεσο μέλλον θα «αλλάξουν» την εικόνα του Πειραιά;

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Πειραιά, είναι συνδεδεμένο με τη θάλασσα. Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης μας, αποτελεί ταυτόχρονα συγκριτικό της πλεονέκτημα, αλλά και ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.

Έχουν ήδη γίνει μεγάλα και ουσιαστικά βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων και η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς παρά την υγειονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά στο λιμάνι, η μεγάλη επένδυση στα κτίρια της πρώην καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, καθώς και η δημιουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» στο παλιό κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ, είναι οι πιο εμβληματικές επενδύσεις στον Πειραιά που έχουν δημιουργήσει και θα δημιουργήσουν στο μέλλον πολλές νέες θέσεις εργασίας καθώς προβλέπεται να προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου και την ανάπλαση στο ιστορικό Μικρολίμανο, θα έχουν σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης έχει εργαστεί συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Ο Πειραιάς, μετατρέπεται με σταθερά βήματα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ενισχύεται με προστιθέμενη αξία το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

2.Σε τι βαθμό έχει επηρεαστεί η οικονομία και η κοινωνία των νησιών του Αργοσαρωνικού από την πανδημία;

Τα νησιά και οι περιοχές του Αργοσαρωνικού, έχουν επηρεαστεί από την πανδημία όπως ολόκληρη η χώρα.

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Αίγινα, η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα και η Τροιζηνία, των οποίων η οικονομία και η καθημερινότητα των κατοίκων τους, στηρίζεται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό και στην εστίαση, παρόλο που δοκιμάστηκαν αρκετά το καλοκαίρι, στηρίχθηκαν στον εγχώριο τουρισμό και τελικά τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο άσχημα.

Εξαίρεση αποτέλεσε το νησί του Πόρου που στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, έγινε το πρώτο νησί στη χώρα στο οποίο επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη φετινή τουριστική περίοδο και η Ελλάδα να είναι ένας ασφαλής προορισμός. Η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιστοποιητικό εμβολιασμού στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις, διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα ασφαλή τουριστικό προορισμό.

Τα μηνύματα είναι θετικά και όσο προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο πλησιάζει και η έξοδος από αυτή την δοκιμασία. Η κυβέρνηση στηρίζει δυναμικά όλους όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και θα συνεχίσει να το κάνει.

Χρειάζονται, ωστόσο, ειδικά μέτρα στήριξης για την ενίσχυση των νησιών του Αργοσαρωνικού και γενικά των νησιών μας και αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση πόρων και ειδικών προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ.

Είναι επίσης απαραίτητο, να δημιουργηθούν ειδικότερα προγράμματα στήριξης για την επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού, τομέων στους οποίους βασίζονται τα έσοδα των κατοίκων των νησιών μας.

3. Θεωρείτε ότι μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι στην σωστή κατεύθυνση; Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες ενέργειες στήριξης;

Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα όχι μόνο στην οικονομία της χώρας μας, αλλά και παγκόσμια.

Είναι μια πρωτοφανής κρίση με πολύπλευρες συνέπειες. Από την πρώτη στιγμή αυτής της περιπέτειας η κυβέρνηση έχει στηρίξει όσους έχουν πληγεί και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διαρκεί η κρίση. Μόνο το 2020 δόθηκαν 24 δις, ενώ για το 2021 θα ξεπεράσουμε τα 7,5 δις για αυτό το σκοπό.

Για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, δημιουργήσαμε ένα ολιστικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Οι αναστολές ασφαλιστικών, φορολογικών, δανειακών υποχρεώσεων, οι αναστολές συμβάσεων για τους εργαζομένους, η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος, το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, η αναστολή καταβολής ενοικίων για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές και το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελούν στοχευμένα μέτρα για την πολύπαθη οικονομία μας.

Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε 6 κύκλους, ενώ αναμένεται και ο 7ος τον Απρίλιο.

Πρόκειται για μια σημαντική βοήθεια για τις επιχειρήσεις αφού το 50% δεν επιστρέφεται στους τελευταίους κύκλους. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως ότι τα μέτρα αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για αυτό η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι μια δυναμική διαδικασία.

Η πανδημία είναι σε εξέλιξη και τα μέτρα στήριξης θα προσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προστατευθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να μην κλείσει καμία επιχείρηση, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης και κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με σχέδιο και μεθοδικότητα θα διαχειριστούμε την μετά κορωνοϊού εποχή, ώστε να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στην κανονικότητα μας, στην ανάπτυξη η οποία είχε αρχίσει να φαίνεται από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης μας και να περιορίσουμε τις όποιες απώλειες.

4.Η ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα έχει συγκλονιστεί από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Ποια μέτρα πιστεύετε πως πρέπει να παρθούν άμεσα ώστε να θωρακίσουν τα θύματα σε τέτοιες υποθέσεις;

Σίγουρα όλες αυτές οι αποκαλύψεις αναφορικά με τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, μας έχουν συγκλονίσει όλους. Αξίζουν την υποστήριξη της πολιτείας όλοι εκείνοι οι συνάνθρωποι μας που βρίσκουν τη δύναμη και μιλάνε για αυτά τα καταδικαστέα φαινόμενα βίας που δυστυχώς, υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μας θλίβει όλους και για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες, για να εξαλειφθούν τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον.

Είναι σημαντικό, όμως, για όσους αποδειχθούν οι κατηγορίες και τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται, να λάβουν την τιμωρία που τους αναλογεί από την Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αγγίζει ακόμη και παιδιά, να μετατραπεί σε πολιτικό. Με ψυχραιμία, ωριμότητα και ευθύνη, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, άμεσες πρωτοβουλίες για την προστασία των θυμάτων. Αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, αναστολή της παραγραφής μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, δημιουργία υποχρεωτικών κωδίκων δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, δημιουργία της πλατφόρμας Metoo Greece και βέβαια το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Με αυτά τα βήματα επιδιώκουμε να προστατεύσουμε τα θύματα από τους θύτες και παράλληλα να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά και την νέα γενιά, ώστε να περιορίσουμε τέτοιες εγκληματικές πράξεις στο μέλλον.

5. Αναμένεται το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια των τέκνων. Κατά πόσο πιστεύεται ότι θα επιφέρει ισότητα και δικαιοσύνη μεταξύ των δύο φύλων αλλά και προς το παιδί;

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναδιαμορφώνει το Οικογενειακό Δίκαιο, όσον αφορά τις οικογενειακές διαφορές που προκύπτουν μετά από ένα διαζύγιο, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στη χώρα μας.

Οι αλλαγές που προωθούνται έχουν στο επίκεντρο το παιδί και προσαρμόζονται στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία μας σήμερα. Από την άσκηση της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα, περνάμε πλέον στην άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς. Αυτό μόνο οφέλη θα έχει για τα παιδιά, αφού και οι δύο γονείς θα συμμετέχουν ισότιμα στην ανατροφή των παιδιών τους.

Το στερεότυπο, που ο ένας γονέας μετά το διαζύγιο ήταν παρών στη ζωή των παιδιών και ο άλλος απών, μόνο επιζήμιο και βλαβερό ήταν για τα παιδιά. Επίσης, προωθούνται νέοι τρόποι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως είναι η διαμεσολάβηση, ενώ καθιερώνονται και αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας.

Όλες αυτές οι αλλαγές, έχουν ως επίκεντρο την ανατροφή των παιδιών και με τους δύο γονείς να είναι παρόντες και να επιλύουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά και σε πλαίσιο συνεννόησης. Επομένως, οι αλλαγές αυτές είναι προς όφελος των παιδιών και σαφέστατα είναι δίκαιες τόσο για τον πατέρα όσο και για την μητέρα.

Το νέο πλαίσιο που επιθυμούμε να διαμορφώσουμε βασίζεται στα ίσα δικαιώματα μεταξύ των γονέων ώστε να αποφευχθεί η αποξένωση του ενός γονέα από την ανατροφή του παιδιού με κύριο μέλημα μας τις ανάγκες του ίδιου του παιδιού.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τα θερμά λόγια του Ιμάμογλου για τον Κώστα Μπακογιάννη

Τα θερμά λόγια του Ιμάμογλου για τον Κώστα Μπακογιάννη Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε στο Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων και στη σύνοδο που έγινε στην πόλη του. Με...

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση – σταθμός για 250.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση - σταθμός για 250.000 συνταξιούχους Η αντίστροφη μέτρηση για να μπει, επιτέλους, μια άνω τελεία στη μακροχρόνια ταλαιπωρία των απόμαχων της...

Άδωνις Γεωργιάδης: Η στάση του Κασσελάκη υπέρ της θρησκείας είναι θετική

Άδωνις Γεωργιάδης: Η στάση του Κασσελάκη υπέρ της θρησκείας είναι θετική   Ο  υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ικανοποιημένος από τις απόψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για την εκκλησία. «Η στάση του...

Κυριάκος Βελόπουλος: Την άρση ασυλίας του ζητά η επιτροπή δεοντολογίας 

Κυριάκος Βελόπουλος: Την άρση ασυλίας του ζητά η επιτροπή δεοντολογίας  Την άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ύστερα από μήνυση που έχει...