Αρχική Επιχειρήσεις Για ποιους απαγορεύεται η είσοδος αυτό το καλοκαίρι σε εστίαση και διασκέδαση!

Για ποιους απαγορεύεται η είσοδος αυτό το καλοκαίρι σε εστίαση και διασκέδαση!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από χθες έχουν αλλάξει όλα στην εστίαση και τη διασκέδαση, έως το τέλος του καλοκαιριού, καθώς ήδη εδώ και λίγες ώρες είναι σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο λειτουργίας, όπως αυτό καθορίζεται με τη σχετική ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων», ήταν η αρχική κεντρική απόφαση της κυβέρνησης, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, από χθες στους κλειστούς χώρους εστίασης και στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους διασκέδασης θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος αποκλειστικά στους εμβολιασμένους (άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες), αλλά και όσους έχουν νοσήσει το πολύ μέχρι πριν από έξι μήνες.

Η μέγιστη πληρότητα των αμιγών χώρων θα είναι στο 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους, που θα εκδίδεται με ευθύνη των γονιών τους.

Κατηγοριοποίηση των χώρων εστίασης

Συνεπώς, οι ανοικτοί χώροι εστίασης αποτελούν το πεδίο εφαρμογής του μέτρου της μεικτής σύνθεσης των πελατών βάσει του υγειονομικού προφίλ τους.

Οσοι εισέρχονται στους μεικτούς χώρους πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για pcr test ή 48 ωρών για rapid test).

Τα δύο ειδικά σήματα θα κάνουν ουσιαστικά το διαχωρισμό των πελατών, ενώ τo τρίτο ειδικό σήμα, που θα χαρακτηρίζει πλέον τους χώρους υγειονομιικού ενδιαφέροντος αναγράφοντας, «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό», θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται εάν οι απασχολούμενοι στο κατάστημα, που εισέρχονται, είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Αυστηρές κυρώσεις

Αναφορικά με τις κυρώσεις, που προβλέπονται για μη τήρηση των όρων λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, κλιμακώνονται σε 3 στάδια:

1η παράβαση

Για τα καταστήματα μικρότερα των 200 τ.μ διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες

Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 7 ημερών.

2η παράβαση

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

3η παράβαση

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδεις λειτουργίας για 60 ημέρες.