Αρχική Δήμοι Για ποια νησιά θα επιδοτούνται τα εισιτήρια

Για ποια νησιά θα επιδοτούνται τα εισιτήρια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την επιδότηση των εισιτηρίων αλλά και του κόστους μεταφορών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπει το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από το Μεταφορικό Ισοδύναμο ευνοούνται περίπου 860.000 κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας και κοντά στις 30.000 κατά πλειοψηφία μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στόχος του Μεταφορικού Ισοδύναμου είναι να εναρμονίσει το κόστος μετακίνησης και μεταφορών με αυτό των κατοίκων και των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό θα γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) θα συνδέονται με τους κωδικούς του Taxis και θα υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα (αίτηση, εισιτήρια και φορτωτικές) και στη συνέχεια θα λαμβάνουν ένα ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ανάλογα με το κόστος της μεταφοράς/μετακίνησης. Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα τους επιστρέφεται η διαφορά κόστους της θαλάσσιας από την χερσαία μεταφορά.

Το πόσο της επιδότησης θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση και θα είναι κατ’ ελάχιστο 240 ευρώ τον χρόνο (20 ευρώ τον μήνα) θα είναι ακατάσχετο από τράπεζες και Δημόσιο αλλά και αφορολόγητο.

Ποιους αφορά

Έχοντας προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ για το 2018, σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιούλιο και θα αφορά κατοίκους και επιχειρήσεις σε Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα, Κω, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάσο, Λέρο, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο καθώς και στα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκιούς, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρο, Λέβιθα, Λειψούς, Μάραθο, Νίμο, Ψέριμο, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Άγιο Μηνά, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Κάρπαθο, Ερρικούσα, Μαθράκι, Οθωνούς, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ανάφη.