Αρχική Υπουργεία Γεραπετρίτης: Θέμα ημερών η ανακοίνωση του σχεδίου για τον Τουρισμό

Γεραπετρίτης: Θέμα ημερών η ανακοίνωση του σχεδίου για τον Τουρισμό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Mιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου πρόσθεσε ότι “πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα ειδικά για την Ελλάδα επειδή υπάρχει μεγάλη οικονομική εξάρτηση από τον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Εντούτοις η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα υπάρξει απόλυτη απώλεια του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, ότι δηλαδή θα διασώσουμε ένα ικανό κομμάτι της τουριστικής κίνησης, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε βαθύτερη ύφεση. Μολονότι θα υπάρξει σημαντική μείωση συνολικά στην τουριστική κίνηση στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, εντούτοις επειδή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την αξιοπιστία σε ότι αφορά τα υγειονομικά δεδομένα, δηλαδή το βασικό πρόσημο της “καθαρής” χώρας, θα έχουμε σημαντική κίνηση από το εξωτερικό όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Τα δύο μεγάλα ζητούμενα είναι αφενός η οικονομία και αφετέρου η εργασία. Αυτά είναι τα κεφάλαια που πρέπει να δώσουμε έμφαση και οφείλω να σας ομολογήσω ότι μολονότι αν και υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, η μεγάλη μας προσήλωση πάντοτε παραμένει στην εργασία, να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τις θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, το οποίο ήδη υφίσταται σε ένα αρχικό σχέδιο και θα αποτελέσει ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την εργασία και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ρευστότητας και να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να ανοίξουν και να έχουν μια αποτελεσματική σεζόν” σχολίασε.

“Δίνουμε μάχη να υπάρξουν τέτοιου είδους πρωτόκολλα ώστε να μην λειτουργούν ψυχολογικά και ουσιαστικά αποτρεπτικά για τους τουρίστες. Θα φροντίσουμε ώστε να υπάρχει ένας ήπιος τρόπος ελέγχου, δηλαδή είτε να υπάρχει προέλεγχος των τουριστών οι οποίοι έρχονται, να υπάρχουν ίσως τα κλασικά μέσα, όπως είναι η θερμομέτρηση ή άλλα, και βεβαίως ατομικά μέσα πρόληψης και προφύλαξης. Δεν θα δεχθούμε με κανέναν τρόπο διαβαθμίσεις σε ότι αφορά τα επί μέρους μεταφορικά μέσα δηλαδή πχ άλλα πρωτόκολλα να ισχύουν για χερσαίες και άλλα για αεροπορικές μεταφορές. Όπως επίσης δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένας έλεγχος στην επιστροφή, ο οποίος θα λειτουργεί ουσιαστικά αποτρεπτικά. Είναι κάτι το οποίο για εμάς είναι μη αποδεκτό, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες υγειονομικοί, προφανώς το θέμα της δημόσιας υγείας μας απασχολεί όλους και θέλουμε να διατηρήσουμε το καλό επίπεδο που έχουμε σε αυτό το επίπεδο, αλλά από την άλλη πλευρά εμπόδια τα οποία θα τεθούν και θα είναι δυσανάλογα, δεν θα γίνουν δεκτά από την ελληνική Πολιτεία” είπε χαρακτηριστικά.

“Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσουμε τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε από πολύ αδύναμη θέση σε αναγκαίο δανεισμό, ο οποίος θα φέρει πολύ μεγάλες περιπέτειες ξανά στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική ιστορία έχει αποδείξει ότι δυστυχώς ξεχνάμε γρήγορα, ξεχνάμε το γεγονός ότι, είναι απλά οικονομικά, αν αυτή τη στιγμή αποδυναμώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας και δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους να διασφαλίζουμε ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με ανοικτούς όρους, θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων να καταφύγουμε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, το οποίο φέρνει μέτρα. Για εμάς πρώτη και βασική επιλογή είναι την επόμενη της υγειονομικής κρίσης να βγούμε πρώτα από όλα υγιείς, να έχουμε ενισχύσει τις ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας που δυσκολεύονται, αλλά από την άλλη να έχουμε την αναγκαία δημοσιονομική μάζα για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας, χωρίς να έχουμε την ανάγκη οποιουδήποτε εξωγενούς παράγοντα” τόνισε.”Την ελληνική οικονομία εμείς δεν θα την θέσουμε σε κίνδυνο” υπογράμμισε.