«Η Ελλάδα «ψηλώνει» και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» που παρουσίασε η Κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

«Πρόκειται για ένα κείμενο ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα, αποτελεί ένα πολύμηνο εγχείρημα που διευρύνει το διπλωματικό μας αποτύπωμα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Τουρκίας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ανοίγοντας τη συζήτηση, στάθηκε στη σημασία της δημοσιοποίησης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι «προσδιορίζει τις ανθρωπογενείς δράσεις και το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία» και «καταγράφει τη μεγίστη δυνατότητα της στις θάλασσες».

Αναφορικά με την τουρκική αντίδραση, σχολίασε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποκλειστικά «με βάση το Διεθνές Δίκαιο και σε αυτό θα επιμένουμε». Χαρακτήρισε την αντίδραση της Άγκυρας αναμενόμενη, τονίζοντας πως η Ελλάδα όφειλε, λόγω ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, να έχει δημοσιοποιήσει τον Χωροταξικό Σχεδιασμό έως τις 27 Απριλίου.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση, απάντησε πως θα περίμενε «λιγότερη μικροψυχία», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει φέρει σειρά στρατηγικών συμφωνιών και μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδας – θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή».

Ο υπουργός είπε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει και αυτό χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση».

«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα καταγράφει τη μέγιστη θαλάσσια αρμοδιότητά της, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου», τόνισε, ακόμα ενώ στο ερώτημα γιατί καθυστέρησε η υλοποίηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, σημείωσε την πολυπλοκότητα της γεωγραφία της χώρας, αλλά και τις αναγκαίες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ. «Η Ελλάδα συνεχίζει στο πεδίο να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Για μας είναι μια σπουδαία μέρα, διότι η Ελλάδα έχει χάρτες που αποτυπώνουν ποιες είναι η ΑΟΖ και οι υφαλοκρηπίδες», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συνεχίσουν κανονικά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, που είναι μονόδρομος».

Ερωτηθείς για την πόντιση του καλωδίου, είπε ότι αυτό δεν είναι αλληλένδετο με το θέμα της ΘΧΣ, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό έργο που θα συνεχιστεί τον κατάλληλο χρόνο». Ανέφερε δε ότι «δεν υπάρχει ούτε παρασκήνιο ούτε αμφιθυμία, υπάρχει ο κατάλληλος χρονισμός».

Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο σημείωσε πως είναι «επιθυμία μας να συνεχιστεί ο διάλογος, διότι δεν επιθυμούμε εχθρικές σχέσεις με κανένα από τα γειτονικά κράτη» και πρόσθεσε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει κανένας δισταγμός. Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποδώσει τα μέγιστα κι αυτό θα φανεί στην πράξη όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι  «η αποσυμπίεση των εντάσεων πρέπει να αποδίδεται στα ίδια τα εμπλεκόμενα μέρη κι όχι σε τρίτους». «Εντάσεις υπήρχαν όχι όμως κρίσεις», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ, είπε ότι «δεν έχουν λόγο στον καθορισμό των ΑΟΖ» και τόνισε ότι «είμαστε πολύ σαφείς ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη επήρεια. Δεν φοβόμαστε καμία παρέμβαση». 

Για το εάν υπάρχουν αντιρρήσεις εντός κυβέρνησης, σημείωσε πως «η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν αυτενεργεί, τη μία γραμμή την καθορίζει ο πρωθυπουργός».

«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ωστόσο δεν κάνουμε καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις