«Αν η πορεία της πανδημίας ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες μία πτωτική πορεία, θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε κατάργηση αρκετών περιοριστικών μέτρων, έτσι ώστε να μην αισθάνεται και ο Έλληνας αδικημένος σε σχέση με τον τουρίστα», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Δηλώνει, επίσης, «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από την πορεία του ανοίγματος της Εστίασης. Πιστεύει ότι αρχές Ιουλίου, «θα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τον ενδεδειγμένο αριθμό του τείχους ανοσίας».

Όπως εξηγεί, μέχρι αρχές Ιουνίου θα έχουμε φτάσει τα 5,5 εκατ. εμβόλια και αρχές Ιουλίου θα είμαστε τουλάχιστον άλλα 2 εκατ. επιπλέον.

Μία εβδομάδα από το άνοιγμα της Εστίασης. Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία του ανοίγματος; Τηρούνται τα μέτρα προστασίας;

«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος. Και από την προσέλευση του κόσμου, και από το πόσα εστιατόρια άνοιξαν. Άνοιξαν όλα όσα είχαν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, άρα τα μέτρα μας είχαν επιτυχία. Επίσης, τα μέτρα τηρούνται.

Τόσο οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες όσο και οι πελάτες έδειξαν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα κατά τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος της Εστίασης. Αν συνεχίσουμε έτσι, όλα θα πάνε καλά».

Τα self test είναι λύση; Πώς ελέγχεται ότι κάποιος όντως κάνει το test; Η ατομική ευθύνη αρκεί για τη διασφάλιση;

«Τα self test έχουν λειτουργήσει. Απεδείχθη ότι και στα σχολεία είχαν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και προστάτευσαν σε μεγάλο βαθμό τη Δημόσια Υγεία αποτρέποντας ασυμπτωματικούς φορείς να πάνε στα σχολεία, αλλά το ίδιο βλέπω γίνεται και στα εστιατόρια. Από τις δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα φαίνεται ότι αρκετοί εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι ήταν ασυμπτωματικοί φορείς χωρίς να το ξέρουν, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν στη δουλειά τους, και άρα να μη συμβάλουν με την παρουσία τους στη διάδοση της πανδημίας. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το self test».

Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Τι θα αλλάξει στην Εστίαση και στο Λιανεμπόριο; Τι περιορισμούς θα άρει το άνοιγμα του Τουρισμού;

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι με το άνοιγμα του Τουρισμού να ανακτήσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στη ζωή μας. Πιστεύω ότι αν η πορεία της πανδημίας ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες μία πτωτική πορεία, θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε κατάργηση αρκετών περιοριστικών μέτρων, έτσι ώστε να μην αισθάνεται και ο Έλληνας αδικημένος σε σχέση με τον τουρίστα».

Για όσους έρχονται, Τουρισμός σημαίνει και διασκέδαση. Θα κλείνουν και από τις 15 Μαΐου εστιατόρια και καφέ 11 η ώρα; Εξετάζετε να παραταθεί η ώρα λειτουργίας τους; Θα απαγορεύεται να έχουν μουσική;

«Όλα αυτά θα εξεταστούν την εβδομάδα που ακολουθεί. Ασφαλώς θα υπάρξει μία διεύρυνση του ωραρίου από τις 15 του μηνός και μετά. Το θέμα της μουσικής θα τεθεί ξανά στην Επιτροπή. Θα συναρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας».

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με άδεια μπαρ μπορούν να λειτουργούν; Εάν έχουν εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα και χωρίς μουσική, μπορούν να λειτουργούν;

«Δεν έχουμε ακόμα ανοίξει τα μπαρ. Τα μπαρ αποτελούν μία ειδική κατηγορία, διότι εκεί σερβίρεται αναγκαστικά αλκοόλ, και άρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην υπάρχει η τήρηση των μέτρων. Είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί από την Επιτροπή. Ασφαλώς προϊόντος του χρόνου θα ανοίξουν, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα».

Πότε θα καταργηθούν τα sms στην Εστίαση και στο Λιανεμπόριο;

«Για το Λιανικό Εμπόριο ήδη έχει πάρει απόφαση η Επιτροπή. Από τις 15 του μηνός και μετά, δεν θα χρειάζονται πια τα ραντεβού με sms. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης, που έγινε δεκτό. Πιστεύω ότι από τις 15 του μηνός, αν η πανδημία ακολουθήσει την πτωτική πορεία που δείχνει ότι θα έχει, θα μπορούμε να είμαστε χωρίς sms. Και αυτό θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα».

Πότε υπολογίζετε ότι μπορούν να ανοίξουν εσωτερικοί ημιυπαίθριοι χώροι στην Εστίαση;

«Κατά την πρόοδο της πανδημίας και των εμβολιασμών, το επόμενο βήμα θα είναι οι εσωτερικοί ημιυπαίθριοι χώροι, γιατί οι εξωτερικοί έχουν ήδη ανοίξει».

Γιατί είστε διστακτικοί στο άνοιγμα των γυμναστηρίων; Με ποιους τρόπους θα ενισχύσετε οικονομικά τα γυμναστήρια;

«Τα γυμναστήρια από την αρχή ξέραμε ότι είναι στην πιο δυσμενή θέση από όλες τις δραστηριότητες για να ανοίξουν. Είναι κλειστοί χώροι, στους οποίους αναγκαστικά είσαι χωρίς μάσκα και η φυσική δραστηριότητα αυξάνει και την εισπνοή και την εκπνοή. Άρα, ένας ασυμπτωματικός φορέας σε ένα γυμναστήριο είναι αρκετός για να κολλήσει όλους όσοι παραβρίσκονται την ίδια στιγμή μαζί του εκεί. Πιστεύω, όμως, ότι όσο οι εμβολιασμοί ακολουθούν το ρυθμό που τώρα πια έχουμε πιάσει, είναι κοντά το άνοιγμά τους.

Ακούω πολλούς από το χώρο του Γυμναστηρίου που θα ήθελαν να μην ανοίξουν πια, θεωρώντας ότι το καλοκαίρι δεν είναι καλή περίοδος για αυτούς. Δεν σας κρύβω ότι με απασχολεί το πώς θα βοηθήσουμε αυτόν τον κλάδο να ανοίξει χωρίς να πάθει ζημία».

Αναφέρεστε διαρκώς στην ανάγκη εμβολιασμού. Εξετάζετε για όσους έχουν κάνει εμβόλιο κάποια μέτρα περισσότερων ελευθεριών;

«Φυσικά. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας έχει δηλώσει σε σχετικές του συνεντεύξεις ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας. Αυτό πρώτα από όλα είναι υγειονομικά λογικό, καθόσον οι ίδιοι δεν μπορεί να κολλήσουν, και άρα δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο για την υγεία τους. Και δεύτερον, είναι και ένα επιπλέον κίνητρο για αυτούς που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, για να εμβολιαστούν».

Σε τι ποσοστό υπολογίζετε να έχουν φθάσει οι εμβολιασθέντες στις αρχές Ιουλίου;

«Αρχές Ιουλίου πιστεύω ότι θα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τον ενδεδειγμένο αριθμό του τείχους ανοσίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι αρχές Ιουνίου να έχουμε φτάσει τα 5,5 εκατ. εμβόλια. Άρα, αρχές Ιουλίου θα μπορούμε να είμαστε τουλάχιστον άλλα 2 εκατ. επιπλέον».

«Πολύ καλό νέο για την Ευρώπη η ήττα των Ισπανών Podemos»

Πώς σχολιάζετε την εκλογική συντριβή των Podemos στην Ισπανία;

«Πρώτα από όλα είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο για όλη την Ευρώπη. Η ήττα του αριστερού λαϊκισμού αποτελεί ένα καλό νέο. Ειδικά, δε, η Ισπανία, η οποία έχει πέσει θύμα αυτού του λαϊκισμού τα τελευταία χρόνια, και που φαίνεται ότι σιγά-σιγά ξεφεύγει. Όσον αφορά για εμάς, έχει ασφαλώς μία συνάρτηση με την ιστορική μας πολιτική ζωή, υπό την έννοια ότι ο κ. Τσίπρας είχε συνδέσει την πολιτική του διαδρομή με τον κ. Ιγκλέσιας. Μαζί ανέβαιναν στις εξέδρες, μαζί πανηγύριζαν, μαζί φώναζαν συνθήματα, άρα, λοιπόν, ασφαλώς τώρα θα πρέπει ο κύριος Τσίπρας να προβληματιστεί από το ότι ο φίλος και σύμμαχός του αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική. Οφείλω να σας πω ότι θεωρώ την κίνηση του κ. Ιγκλέσιας πολιτικά αξιοπρεπή. Ανέλαβε με ευθύνη μία ήττα, και αυτό στην πολιτική είναι επαινετό. Ίσως και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον κ. Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, το 2023».

Ο αριθμός των νεκρών ημερησίως στη χώρα μας παραμένει υψηλός. Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας. Τι απαντάτε;

«Όλοι μας θλιβόμαστε για τον κάθε άνθρωπο που έχασε τη ζωή του. Άλλωστε, όλα τα μέτρα που λάβαμε είχαν ως στόχο να αποφύγουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς, στην αντιμετώπιση της πανδημίας καμία χώρα δεν κατάφερε να μην καταγράψει απώλειες, διότι αυτή είναι η έννοια της συμφοράς που προέκυψε στην ανθρωπότητα. Δεν πρέπει, όμως, από το ένα άκρο να πάμε στο άλλο. Σύμφωνα με όλους τους δείκτες, η χώρα μας –με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού– έχει σταθεί όσο καλύτερα γινόταν μέσα σε αυτή τη συμφορά».

«Σε 4 εβδομάδες από την αίτηση τα χρήματα»

Στις 10 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης. Οι δικαιούχοι πότε θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους;

«Εμείς με την πλατφόρμα είμαστε απολύτως έτοιμοι, αναμένουμε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις μας έρθει η έγκριση, την ίδια ημέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα. Αυτό μπορεί να είναι στις 10, στις 11, στις 12 Μαΐου, θα δούμε την ακριβή μέρα. Περιμένουμε από την Επιτροπή να μας δώσει το “πράσινο φως”. Στόχος είναι να λάβουν τα χρήματα το πολύ μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την ώρα που θα κάνουν την αίτησή τους».

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας;

«Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, αμέσως μετά την πανδημία, θα είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι το πιστεύουν πια όλοι οι διεθνείς Οίκοι αξιολόγησης, που μας επιβραβεύουν με συνεχείς αναβαθμίσεις και οι αγορές με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Νομίζω ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι εντυπωσιακά στο επίπεδο του δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»