Στο συνέδριο του Economist που έβαλε στο επίκεντρο την δημογραφική κρίση στη χώρα μας μίλησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. “Μέχρι το δικό σας δημοψήφισμα σκεφτόμουν ότι μόνο εμείς οι Έλληνες είχαμε κάνει το πιο γελοίο δημοψήφισμα στον κόσμο αλλά ευτυχώς ήρθατε εσείς και αποδείξατε ότι έκανα λάθος.” ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε “η αλήθεια είναι ότι είμαι ένας από τους πολλά εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη που λυπάται που φεύγει το Ηνωμένο Βασίλειο. Φυσικά οι άνθρωποί σας θα αποφασίσουν αλλά μπορούμε οι υπόλοιποι να λυπούμαστε. Ελπίζω ένα ευημερές μέλλον για τους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου που πάντα ήταν φίλοι της Ελλάδος.”
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε στην ομιλία του ότι “το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αντιμετωπίζουν παρόμοια και ορισμένες και μεγαλύτερα από τα δικά μας δημογραφικά προβλήματα”.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται κάθε χρόνο με τις γεννήσεις να είναι λιγότερες των θανάτων, γεγονός που αποτελεί εθνικό ζήτημα.
Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει πραγματική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημογραφικό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “είναι τελείως βέβαιο ότι η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη στο μέτρο που τα δημοσιονομικά μας το επιτρέπουν, και όσο η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα τα δημοσιονομικά μας θα μας το επιτρέπουν περισσότερο, να θεσμοθετήσουμε ολοένα και περισσότερο μεγάλα οικονομικά κίνητρα για να κάνει ο κόσμος παιδιά” και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος αλλά και αγωνία να προλάβει να θεσμοθετήσει τα μέτρα και όλα αυτά να γίνουν μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν τα οικονομικά της. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, “η αντιμετώπιση του οικονομικού μας ζητήματος είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης για να έχουμε τους αναγκαίους πόρους για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας”.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Νέα Υόρκη, τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. “Είναι η ευκαιρία να κάνουμε πράγματα. Θα τα κάνουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι να γίνουν και από το πλεόνασμα που θα έχουμε θα δώσουμε ένα μέρος για να αποκτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας”.
Σημειώνεται ότι κύριοι άξονες συζήτησης του συνεδρίου θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, ο αντίκτυπος της δημογραφικής κρίσης στην Ευρώπη, ο δημογραφικός χάρτης στην Ελλάδα του σήμερα και οι παράγοντες που τον καθορίζουν, τα αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια για το μέλλον, οι συνδέσεις με την οικονομική κρίση, η εξέλιξη του οικογενειακού θεσμού και οι σχέσεις των φύλων, το brain drain, εργασιακά θέματα, το συνταξιοδοτικό, η συμβολή της ιατρικής στην υπογεννητικότητα αλλά και οι γεωπολιτικές προκλήσεις που άπτονται του ζητήματος.