Αρχική Πολιτική Γεωργιάδης: Χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους οι εμβολιασμένοι-Πώς θα λειτουργούν αμιγείς και...

Γεωργιάδης: Χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους οι εμβολιασμένοι-Πώς θα λειτουργούν αμιγείς και μεικτοί χώροι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχαγωγίας για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας σε ποιες από αυτές απαιτείται μάσκα, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ και πως διαμορφώνεται η πληρότητα ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.

«Η κυβέρνηση υιοθετώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής εφαρμόζει ένα σύστημα που προσπαθεί να προστατέψει τη δημόσια υγεία αλλά και να επιτρέψει την ομαλότερη επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι κλειστοί χώροι που αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου χωρίζονται σε αμιγείς και μικτούς. Στους μεν πρώτους το ποσοστό πληρότητας φτάνει το 85% και οι εμβολιασμένοι απαλλάσσονται από τη χρήση μάσκας, ενώ στους δεύτερους η πληρότητα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50% και οι πολίτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα και να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Πιο αναλυτικά:

Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:


Α. Αμιγείς χώροι


Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.


Β. Μικτοί χώροι


Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς από τις 15 Ιουλίου ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:


Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ) λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί


Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.


Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:


• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

 

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).


Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.


Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους. Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου
ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Τον διαβαθμισμένο τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι των εστιατορίων, των κινηματογράφων και των θεάτρων αλλά και ανοιχτοί αυξημένου συγχρωτισμού όπως γήπεδα και μεγάλα μέτρα διασκέδασης ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Οι χώροι που αφορούν μη ουσιώδεις υπηρεσίες ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων είτε μεικτοί.

Στους αμιγείς θα μπορούν να προσέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) καθώς και όσοι έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.

 

Στους μεικτούς θα επιτρέπονται και όσοι έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού rapid ή μοριακό.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγείς η μεικτή. Εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία αν θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή και τον λοιπό πληθυσμό μετά από τη διενέργεια τεστ.

Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ θα υπάρξει και ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων.

Το άνοιγμα των εν λόγω χώρων θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των κινηματογράφων θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να επιλέξουν εάν θα γίνουν αμιγείς και θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

Η διαβάθμιση στους αμιγείς και μεικτούς χώρους

Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα είναι από το 75% έως το 85% της συνολικής χωρητικότητας.

Στους μεικτούς θα ανέρχεται από το 25% έως το 75% και θα εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου, το πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται αλλά και τον βαθμό επικινδυνότητας της υπηρεσίας που προσφέρει.

Κατά περίπτωση στους αμιγείς δεν θα υπάρχει υποχρέωση για χρήση μάσκας στους θεατές και τους πελάτες.

Στους μεικτούς χώρους θα υπάρχει υποχρεώση χρήσης μάσκας.

Κυρώσεις και έλεγχοι

Οι χώροι θα ελέγχονται από την πολιτεία και θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις.

Στους αμιγείς χώρους οι έλεγχοι θα αφορούν ότι όντως όσοι εισέρχονται έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στους μεικτούς οι έλεγχοι θα σχετίζονται με το αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid για την είσοδο.

Η γνησιότητα των εγγράφων θα πιστοποιείται με ψηφιακή εφαρμογή στα καταστήματα.