Αρχική Πολιτική Γεωργαντάς: Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση του κράτους

Γεωργαντάς: Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση του κράτους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι η ψηφιοποίηση του κράτους προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και σε αυτό συνέβαλλε η πανδημία, καθώς ήταν επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί η φυσική παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή στο gov.gr, διατίθενται περίπου 1.200 υπηρεσίες και προγραμματίζεται η συνεχής διεύρυνση τους. Για παράδειγμα, ένα από τα επόμενα βήματα είναι η δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου, ο οποίος μεταξύ άλλων θα επιτρέπει τις γρήγορες μεταβιβάσεις, αφού στη χώρα μας η γραφειοκρατία στο κομμάτι αυτό είναι εξαντλητική.

Ένας από τα επόμενα βήματα είναι και η δημιουργία του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα είναι έτοιμος σε λίγους μήνες και θα βοηθήσει πάρα πολύ, τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς τους.

Μια από τα τελευταίες υπηρεσίες που διατίθενται πλέον ψηφιακά, είναι και η έκδοση συναινετικού διαζυγίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 10 μέρες για να έχουν οι δυο πλευρές το χρονικό περιθώριο να το ξανασκεφτούν και ταυτόχρονα με την έκδοση του ενημερώνονται και όλα τα σχετικά μητρώα.

Παράλληλα, πλέον ηλεκτρονικά εκδίδονται και τα απολυτήρια Λυκείου και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι τίτλοι σπουδών από τα Πανεπιστήμια. Ενώ ηλεκτρονικά γίνονται και οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία, με το μέτρο να πρόκειται να επεκταθεί σύντομα και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με όλους τους τύπους εμβολίων και οι νέοι 18-24 ετών.