Αρχική Διεθνή Γενοκτονία Αρμενίων: Ιστορική ημέρα σήμερα μετά από 106 χρόνια – Ο Μπάιντεν...

Γενοκτονία Αρμενίων: Ιστορική ημέρα σήμερα μετά από 106 χρόνια – Ο Μπάιντεν θα την αναγνωρίσει

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Παρασκευή 23 Απριλίου, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως σήμερα θα προχωρήσει σε ανακοίνωση, σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία στο ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων και τη σημασία της κοινής εργασίας και μεγαλύτερης συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση των θεμάτων της παρουσίας του FETO στις ΗΠΑ και η στήριξη των ΗΠΑ προς τις την τρομοκρατική οργάνωση PKK-PYD στη Συρία είναι σημαντική για την πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ». Αναφέρεται τέλος ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου των Ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο».

Επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν – Συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.