Σύμφωνα με νέα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 85 δότες σπέρματος στην Ολλανδία έχουν αποκτήσει πάνω από 25 παιδιά ο καθένας, αποκαλύπτοντας χρόνια παραβίασης των κανονισμών γονιμότητας.
Η Ολλανδική Εθνική Ένωση Γυναικολόγων και Μαιευτήρων (NVOG) αναγνώρισε ότι υπήρξε συστηματική παραβίαση των κανόνων, καθώς ορισμένες κλινικές χρησιμοποίησαν επανειλημμένα το ίδιο γενετικό υλικό ή το αντάλλασσαν χωρίς τη συγκατάθεση ή την ενημέρωση των δοτών.
«Ο αριθμός των λεγόμενων “μαζικών δοτών” θα έπρεπε να είναι μηδέν», δήλωσε η γυναικολόγος Μαρίκε Σχούνενμπεργκ στην εκπομπή Nieuwsuur. «Εκ μέρους όλου του κλάδου ζητούμε συγγνώμη. Δεν κάναμε αυτό που έπρεπε».
Όπως αναφέρει ο Guardian, από το 1992 στην Ολλανδία ισχύει νομοθεσία που περιορίζει τον αριθμό παιδιών ανά δότη σε 25, με στόχο τη μείωση του κινδύνου αιμομιξίας και την αποφυγή άγνωστων συγγενικών δεσμών. Το 2018 το όριο μειώθηκε περαιτέρω στα 12 παιδιά, ωστόσο μόλις τον Απρίλιο του 2024 τέθηκε σε λειτουργία ο εθνικός μηχανισμός καταγραφής δοτών, επιτρέποντας για πρώτη φορά την ακριβή παρακολούθηση των γεννήσεων ανά δότη.
Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι τουλάχιστον 85 δότες ξεπέρασαν το προηγούμενο όριο των 25 παιδιών, με ορισμένους να έχουν αποκτήσει από 50 έως και 75 παιδιά. Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν και περιπτώσεις γιατρών που χρησιμοποίησαν το δικό τους σπέρμα χωρίς συναίνεση, όπως ο Γιαν Κάρμπατ, ο οποίος είναι γνωστό ότι απέκτησε τουλάχιστον 81 παιδιά παραβιάζοντας τη νομοθεσία.
Ο Τζόναθαν Τζέικομπ Μέιερ, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός μέσα από το ντοκιμαντέρ του Netflix The Man with 1.000 Kids, θεωρείται ο πιο «παραγωγικός» δότης παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι έχει αποκτήσει τουλάχιστον 550 παιδιά σε διάφορες χώρες, εκ των οποίων πάνω από 100 βρίσκονται στην Ολλανδία.
Ο Τιές βαν ντερ Μιρ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Donorkind που υποστηρίζει παιδιά στην αναζήτηση των βιολογικών τους γονέων, χαρακτήρισε τα στοιχεία ως «ιατρική καταστροφή». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 3.000 παιδιά στην Ολλανδία έχουν περισσότερα από 25 ετεροθαλή αδέρφια, μια κατάσταση που εγείρει όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και πρακτικά ζητήματα, καθώς μεγαλώνει ο κίνδυνος συγγενικών σχέσεων εν αγνοία τους στο μέλλον.
«Όταν μεγαλώσουν και αρχίσουν να βγαίνουν ραντεβού, θα πρέπει να κάνουν τεστ DNA για να διασφαλίσουν ότι δεν έχουν συγγένεια με τον/την σύντροφό τους», προειδοποίησε ο βαν ντερ Μιρ.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις