Στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, παρατηρήθηκε μια σημαντική ανατροπή, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, ξεπερνώντας τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί έναν νέο πολιτικό χάρτη για τη Γαλλία και εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της κυβέρνησης. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια συμμαχία σοσιαλδημοκρατών, πράσινων και ανεξαρτήτων, κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά χωρίς να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η Μαρίν Λεπέν, που κυριάρχησε στον πρώτο γύρο, βρέθηκε στην τρίτη θέση πίσω από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Αυτή η απώλεια ενισχύει τις ελπίδες του Μακρόν για τη σύνθεση ενός κοινοβουλευτικού συνασπισμού που θα υποστηρίζει την πολιτική του.

Η αποτυχία κατάκτησης απόλυτης πλειοψηφίας σημαίνει ότι η σύνθεση της επόμενης γαλλικής κυβέρνησης θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς. Ο Μακρόν, που αναμένεται να επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του πρωθυπουργού, καθώς ο προηγούμενος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αλλά θα παραμείνει προσωρινά ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τα επεισόδια που ξέσπασαν στο Παρίσι και άλλες πόλεις μετά την αποτυχία της Ακροδεξιάς να κατακτήσει την κυριαρχία στις εκλογές αποτελούν ένδειξη της έντασης και της δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών, καθιστώντας την κατάσταση αβέβαιη για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία τις προσεχείς εβδομάδες.

Μετά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές δεύτερου γύρου, αναδύονται πολλά πιθανά σενάρια για το μέλλον της χώρας, όπως ο Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η ακυβερνησία, η συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού και η συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων.

Τα νεότερα στοιχεία για τις έδρες των κομμάτων στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές δεύτερου γύρου αποδεικνύουν ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέκτησε τη μεγαλύτερη αριθμητική αναλογία εδρών με 182. Ακολουθεί το Ensemble, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, με 168 έδρες, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 143 έδρες. Τέλος, το Les Républicains, που εκπροσωπεί το κέντρο-δεξιά φάσμα, κατέχει 46 έδρες.

Η προοπτική για νέες εκλογές είναι αποκλεισμένη λόγω νομικών περιορισμών, και ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να προχωρήσει με τις υφιστάμενες συνθήκες για τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας του. Οι δηλώσεις του Ζαν-Λικ Μελανσόν αντικατοπτρίζουν τη σκληρή γραμμή της Αριστεράς, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μακρόν.

Σε γενικές γραμμές, η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία παραμένει αβέβαιη και πολύπλοκη, με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της κυβέρνησης να αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες και με πολλές πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της συνεργασίας και της συμφωνίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις