Στη Γαλλία, η δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης μετά από εκλογές παρουσιάζεται ως πολύπλοκη διαδικασία, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να βρουν κοινές γραμμές συνεργασίας και να εξασφαλίσουν πλειοψηφική υποστήριξη στην Εθνοσυνέλευση. Η σύσταση μιας σταθερής κυβέρνησης είναι ζωτικής σημασίας για τη Γαλλία, καθώς αντιμετωπίζει σημαντικές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του NFP, υπό την ηγεσία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βασιστεί στη στήριξη άλλων κομμάτων του NFP, αλλά η ανάγκη να εξασφαλιστεί κάποια είδους συναίνεση στη βουλή ενδέχεται να την καθιστά ευάλωτη σε πιθανές κρίσεις και αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα

Στο δεύτερο σενάριο, οι Σοσιαλιστές και οι Οικολόγοι αντιδρούν στην πρόταση του Μελανσόν για κυβέρνηση μειοψηφίας και απαιτούν να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός του NFP για την επιλογή νέου πρωθυπουργού, πιθανώς από το κόμμα της επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, ή ακόμη και από τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολιβιέ Φορ δήλωσε πως «ζητώ από εκείνους που έχουν καταψηφιστεί τρεις φορές να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ήττα τους και δεν θα επιχειρήσουν να συμμαχήσουν με την δεξιά για να εμποδίσουν το NFP», απευθυνόμενος στο μπλοκ του Μακρόν. Ο δε ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλουκσμάν δήλωσε πως «πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε λύση με ωριμότητα, σε μια Εθνοσυνέλευση διχασμένη, μακριά από τα άκρα».

Το τρίτο σενάριο περιγράφει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης καθαρής πλειοψηφίας, η οποία θα απαιτήσει συνεργασία μεταξύ των μετριοπαθών στοιχείων του NFP και των πιο προοδευτικών στοιχείων του EN. Αυτή η συμμαχία, παρόλα αυτά, ενδέχεται να αποδυναμώσει τη σχέση με τον Μελανσόν και το κόμμα του, εξαιτίας των διαφορών και των αντιπαραθέσεων που είχαν στο παρελθόν.

Τέλος, το τέταρτο σενάριο προτείνει τον διορισμό ενός τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ο οποίος θα διοικήσει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους. Αυτή η κυβέρνηση θα περιορίζεται στη διαχείριση θεμάτων καθημερινότητας χωρίς να προτείνει νομοσχέδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διχασμό και κίνδυνο απόρριψης από την Εθνοσυνέλευση.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις