Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Γ. Σγουρός προς Κυβέρνηση: Σταματήστε τα παιχνίδια με τους θεσμούς

Να σταματήσει τα παιχνίδια με την αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς κάλεσε ο Γιάννης Σγουρός την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με θέμα τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Ο Γ. Σγουρός σημείωσε ότι το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι το εκλογικό σύστημα και η απλή αναλογική, που έχει αναχθεί σε κεντρικό σημείο συζήτησης, αλλά το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο και η γραφειοκρατία που εξακολουθούν να βασανίζουν τους πολίτες και να θέτουν αναχώματα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων και προσωπικού, για τα οποία τα πόρισμα του Υπουργείου εξαντλείται σε ευχολόγια.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» επισήμανε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει για την ουσία, την αποκέντρωση δηλαδή πόρων και αρμοδιοτήτων και όχι με το βλέμμα στους μετεκλογικούς συσχετισμούς, πράγμα το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται ενδιαφέρει αποκλειστικά την κυβέρνηση, αφού η πρότασή της δεν φέρει καμία μεταρρυθμιστική καινοτομία, αν και προεκλογικά διατυμπάνιζε ότι «ο Καλλικράτης δεν διορθώνεται καταργείται».

Αντίθετα, οι λιγοστές προτάσεις της που έχουν πέσει στο τραπέζι οδηγούν σε απορρύθμιση και σε διάλυση δήμους και περιφέρειες, όπως επί παραδείγματι η κατάργηση των οικονομικών επιτροπών και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους στην εκτελεστική επιτροπή και στο περιφερειακό συμβούλιο.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Υπουργείου περί απλής αναλογικής με το πρόσχημα των συνεργασιών σημείωσε  ότι η συνεργασία δεν επιβάλλεται δια νόμου. Στηρίζεται σε κοινές αρχές και στόχους, σε συγκλίσεις. Και κυρίως, προϋποθέτει απογαλακτισμό από την κομματική εξάρτηση. Αυτοδιοίκηση με κομματικά ραβασάκια δεν γίνεται, τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής που όχι μόνο έχει αρνηθεί κάθε συνεργασία, αλλά από τις προγραμματικές τις δηλώσεις κιόλας ξεκαθάρισε ότι είναι κατά των συναινέσεων.

Ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι η παράταξή του από θέση αρχής πιστεύει στην απλή αναλογική, καθώς συνιστά μια δημοκρατική πρόκληση, όμως η συγκεκριμένη παραλλαγή της, που περιλαμβάνει αποσύνδεση της εκλογής του Περιφερειάρχη ή Δημάρχου από την ανθρωπογεωγραφία των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων μπορεί να προκαλέσει παραλυτικά φαινόμενα, πλήττοντας τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γ. Σγουρός πρότεινε να προηγηθεί εκπόνηση από το Υπουργείο τεκμηριωμένης έκθεσης αξιολόγησης  της υφιστάμενης κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, κατά τη διάρκεια της 6ετούς λειτουργίας του Καλλικράτη, να υπάρξει ενημέρωση για τους σχεδιασμούς ή και τους άξονες της προωθούμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, να καθορισθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, τόσο για το κόστος της επιχειρούμενης αλλαγής, όσο και για το προσωπικό που θα απαιτηθεί, να υπάρξει  κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και  μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις άλλες βαθμίδες διοίκησης, να αναγνωριστεί ακόμη και πρωτογενής κανονιστική (νομοθετική δηλαδή) αρμοδιότητα στους ΟΤΑ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Αιτήσεις τώρα -Τα προσόντα για 817 μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία

Σήμερα άνοιξε η…αυλαία για τις 817 μόνιμες θέσεις στα...

Έφτιαξαν μονοπάτι για τυφλούς στη μέση του δρόμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ατομα με αναπηρία ανεβαίνουν ούτως ή άλλως το...

Ενημερωτικό Δελτίο

Xαρδαλιάς για τον 5χρονο στο σχολικό λεωφορείο: Δεν διαπραγματεύομαι για την ασφάλεια των μαθητών

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά το αδιανόητο περιστατικό  με τον ξεχασμένο 5χρονο στο σχολικό λεωφορείου ζήτησε την άμεση δευρεύνηση τυχόν ευθυνών και την απαρέγκλιτη εφαρμογή...

Περ. Δυτ. Ελλάδας: 4 εκατ. ευρώ για έργα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα Πανεπιστήμια της Πάτρας

Περ. Δυτ. Ελλάδας: 4 εκατ. ευρώ για έργα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα Πανεπιστήμια της Πάτρας Ειδικότερα, η Περιφέρεια υτικής Ελλάδας, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος...

Περιφέρεια Αττικής: 76,8 εκατ. ευρώ για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

Περιφέρεια Αττικής: 76,8 εκατ. ευρώ για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα Πόροι ύψους 76,8 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση τουλάχιστον 30 αναπτυξιακών...

Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες – Προειδοποιεί η Περιφέρεια Αττικής

Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες - Προειδοποιεί η Περιφέρεια Αττικής Η Περιφέρεια Αττικής εφιστά την προσοχή των πολιτών αναφορικά με παραπλανητικές τηλεφωνικές κλήσεις. Ειδικότερα, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναφερθεί περιστατικά, κατά τα οποία οι...