Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Γ. Πατούλης: Με τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση στραγγαλίζει την Αυτοδιοίκηση

Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού 2019 και τα όσα προβλέπει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εγκαλώντας την μάλιστα γιατί αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο την Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη σχετική συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα «προϋπολογισμό του παραλογισμού που στόχο έχει να στραγγαλίσει τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους», προσθέτοντας:

«Για άλλη μία φορά η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι απαράδεκτος και πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Τα όσα προβλέπει δεν δείχνουν καμία προοπτική ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η απάντηση μας απέναντι στην κυβέρνηση που δίνει στην Αυτοδιοίκηση το ρόλο του ζητιάνου, θα είναι σκληρή».

Εν όψει και του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 3 έως και τις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο κ. Πατούλης κατά την εισήγησή του κάλεσε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν στο Συνέδριο σαφώς, για τις θέσεις και τις προτάσεις τους επί όλων των ζητημάτων που απασχολούν και δημιουργούν παθογένειες στην Αυτοδιοίκηση.

«Σε αυτό το τελευταίο συνέδριο πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οφείλουμε όλοι να αφήσουμε τις κομματικές ταυτότητες και να πούμε αλήθειες. Είναι χρέος μας απέναντι στη χώρα και στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός για την Αυτοδιοίκηση

Από την επεξεργασία των στοιχείων του σχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2019  που αφορούν κωδικούς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, προκύπτει ότι «στην πράξη δεν εφαρμόζεται ο νόμος 3852/2010, με συνέπεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει σημαντικές απώλειες πόρων οι οποίες ξεπερνούν τα 4,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μειώσεις στις επιχορηγήσεις, τόσο των κοινωνικών δαπανών, όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται αύξηση των πόρων της Αυτοδιοίκησης μέσω φόρων, ενώ δεν εντοπίζεται σε κανένα σημείο πρόβλεψη για το κόστος μισθοδοσίας για τις περίπου 3.250 μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι».

Το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και  πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Ο.Τ.Α., Α. Καστρινός, στην εισήγησή του επισήμανε ότι από την ανάλυση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, για την ΤΑ προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Μειωμένοι Πόροι ΚΑΠ και μη εφαρμογή του ν. 3852/2010  – Αποκλίσεις Κρατικού Προϋπολογισμού από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 -2022

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 οι ΚΑΠ προς τους δήμους εμφανίζονται μειωμένοι κατά 642 εκατ. € Από 2.402 εκατ. € το 2018, σε 1.760 εκατ. € το 2019.  Την ίδια ώρα η πολιτική αυθαίρετης εφαρμογής του 3852/2010 έχει ως συνέπεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εισπράξει 1,760 δις εκατ. Ευρώ από τους ΚΑΠ για το 2019 τη στιγμή που το ποσό θα έπρεπε να ανέρχεται στα 5,985 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε τα 4,225 δισ. Ευρώ από 6,9 δισ. που απαιτούνται ως πρωτογενές πλεόνασμα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νέα Γενιά παρακρατηθέντων  

Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί στο γιγαντισμό των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Το ύψος της νέας γενιάς παρακρατηθέντων αυξάνει με τέτοιους ρυθμούς που σε λίγο θα είναι ανεξέλεγκτο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ιδιαίτερη πρόβλεψη, οι συνολικοί ΚΑΠ με τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθούν σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούν να αντέξουν οι αποδεκατισμένοι, οικονομικά, ΟΤΑ..

Κλεισθένης και Συνταγματική Αναθεώρηση στο επίκεντρο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ βρέθηκαν και ζητήματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και την επεξεργασία της θεματολογίας του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διάστημα από τις 3 έως και τις 5 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη μέρα στην Αυτοδιοίκηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Κλεισθένης αλλά και η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι, όπως αποφασίστηκε από το ΔΣ της ΚΕΔΕ, οι βασικές θεματικές ενότητες του Συνεδρίου.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου αναμένεται να  γίνουν τοποθετήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών και από Πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα απασχολήσουν και ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, την απασχόληση, την πολιτική προστασία, οικονομικά και θεσμικά θέματα της Αυτοδιοίκησης, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές των Δήμων.

Διαβάστε ακόμη:

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες: Ο Ν.4808/2021 και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Δείτε τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Πρόστιμο 3.000 € στο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη – Πουλούσε κατεψυγμένες γαρίδες για φρέσκιες

Πρόστιμο ύψους 3.000 € επιβλήθηκε σήμερα μετά από την απόφαση που δημοσιεύθηκε, για το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη που βρίσκεται επί της  Ιεράς οδού...

Βολίδες πυροβόλου όπλου στο προαύλιο σχολείου

Μεγάλη ανησυχία προκλήθηκε στους κατοίκους του Μενιδίου όταν εντοπίστηκαν 2 βολίδες πυροβόλου όπλου στο προαύλιο του 8ου Γυμνασίου Αχαρνών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που...

Παρελθόν η Ναταλί Κάκκαβα από το δήμο Σαρωνικού – Οι δηλώσεις της ίδιας και του δημάρχου

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου, αναφέρει ότι υπήρξε υπονόμευση του δημοτικού έργου και διασυρμός της παράταξης. Ως αποτέλεσμα, αποφάσισε να παύσει τις αρμοδιότητες της...

UNESCO: Το Ζαγόρι επίσημα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco το Ζαγόρι, είναι η 19η εγγραφή ελληνικού μνημείου στον Κατάλογο και η πρώτη πολιτιστικού αγαθού της Ελλάδας, ως...