Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Γ. Πατούλης: Συνεργασία αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος για παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών

Την αποκέντρωση του κράτους με ταυτόχρονη ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και διασφάλιση της συναίνεσης και της συμμετοχής των πολιτών, προσδιόρισε ως βασικές προϋποθέσεις για  την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα σε ομιλία που πραγματοποίησε στο 2ο ετήσιο Συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις» και τους «Ψηφιακούς Πολίτες» με τίτλο «Ελληνικές Πόλεις: Εφαλτήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Αειφορίας για την Ελλάδα», υπογράμμισε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση  αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του κράτους και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες».

Ωστόσο επισήμανε πως το έργο των Δήμων δεν είναι εύκολο εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της περικοπής πόρων η οποία ξεπερνά το 65% από το 2009, αλλά και του περιορισμού της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά το πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης για #smartcities, τόνισε πως είναι απαραίτητη η σύλληψη και υλοποίηση ενός νέου σχεδίου για που θα κινείται προς την κατεύθυνση της οικολογικής προστασίας και της νέας τεχνολογίας για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οργάνωση βιομηχανικής παραγωγής και εξασφάλιση υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.

«Έξυπνη πόλη λοιπόν είναι  η πόλη που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να ικανοποιήσει τους στρατηγικούς και τακτικούς της στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διατρέχοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ ακολουθώντας πιστά ένα στρατηγικό σχέδιο ψηφιακής πολιτικής για τους Δήμους και ειδικότερα  για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση τις συνόψισε στις εξής:

Με επίσημο πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από  τον Ιούλιο του 2016 η ΚΕΔΕ πλέον διαθέτει το δικό της πληροφοριακό κέντρο (Data Center) για τα μέλη της – τους Δήμους της χώρας – στο δημόσιο  Gcloud  του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, καθώς και όλων των πρωτόκολλων ασφαλείας που διαθέτει.

-Η ΚΕΔΕ στο ίδιο πληροφοριακό κέντρο του ΥΠΟΙΚ παράλληλα έχει πρόσβαση στο ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως κεντρικός φορέας για τους Δήμους.

 -Υλοποιούμε μέχρι τον Ιούλιο του 2017 ως ΚΕΔΕ μέσω προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΕΣ την πλατφόρμα ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης χρηστών των Δήμων -υπό τη καθοδήγηση της ΓΓΠΣ για τις προδιαγραφές- προκειμένου οι υπάλληλοι των δήμων της χώρας με ασφάλεια να έχουν πρόσβαση στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΟΙΚ και βεβαίως στις βάσεις δεδομένων για τα στοιχεία. Πιλοτικά θα ξεκινήσει το ηλεκτρονικό παράβολο και τα στοιχεία μητρώου φυσικών προσώπων, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί με το Πρωτόκολλο  Συνεργασίας που έχουμε συνάψει με το ΥΠΟΙΚ.

 -Υλοποιήσαμε τη πλατφόρμα e μάθηση της ΚΕΔΕ, μια σύγχρονη πλατφόρμα τηλεκατάρτισης και εκπαίδευσης υπαλλήλων και αιρετών, προκειμένου άμεσα να μπορούμε να εκπαιδεύουμε κυρίως τους χρήστες στις διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές κι όχι μόνο. Ήδη προγραμματίζουμε  να είναι διαθέσιμη ελεύθερα και στα σχολεία της Ελλάδας σε προγράμματα πολιτικής προστασίας, ενημέρωση ασφάλειας του διαδικτύου κλπ.

-Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μόνιμο  Help Desk στη ΠΕΤΑ Α.Ε , στο οποίο έμπειρα στελέχη θα παρέχουν υπεύθυνα φυσική – τηλεφωνική και ηλεκτρονική διαδικασία υποστήριξης τόσο στις διαδικτυακές υπηρεσίες όσο και σε διοικητικά θέματα που θα παρουσιάζονται με υπευθυνότητα.

-ΔΙΚΤΥΟ CITY CHALLENGE ΤΗΣ ΚΕΔΕ – ότι πιο πολύτιμο έχουμε αυτή τη στιγμή ως ΚΕΔΕ στο τομέα των ΤΠΕ είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου  δικτύου στελεχών από τους δήμους της χώρας , το οποίο απαριθμεί πάνω από 486 στελέχη σε περισσότερους από 275 Δήμους.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως αποφασίστηκε η πλατφόρμα διοικητικής υποστήριξης για  12 πιλοτικούς μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους ενώ σχεδιάζεται η διαλειτουργικότητα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και τους Δήμους σε ότι αφορά τη ψηφιοποίηση  όλης τα διαδικασίας ενταλματοποίησης, και πολλά άλλα συστήματα διαλειτουργικότητας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκε με τον πρόσφατο Μαραθώνιος Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε πριν 10 μέρες με τεράστια επιτυχία , συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα πάνω από 55 ομάδες προγραμματιστών, αναλυτών, νέων ανθρώπων, 40 καθοδηγητών- μεντόρων και 35 εθελοντών όπου για ένα τριήμερο πάνω από 230 νέοι άνθρωποι ανέπτυξαν  ιδέες και πιλοτικές υπηρεσίες που λύνουν προβλήματα της ΤΑ και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη  μέσω των νέων τεχνολογιών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης ζήτησε τη συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων σχετικά με τα θέματα Τ.Π.Ε και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Για περισσότερη και καλύτερη αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνεργαστούμε , να συντονιστούμε με το κεντρικό κράτος έτσι ώστε  αξιοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογική υποδομή της ΚΕΔΕ να πετύχουμε τη πολυπόθητη διαλειτουργικότητα μεταξύ μας προκειμένου να προσφέρουμε ποιοτικότερες και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες».

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Στην Καλαμάτα η παρουσίαση-αναγγελία των “Γαλάζιων Σημαιών 2024”

Την ετήσια εκδήλωση για την αναγγελία των βραβεύσεων διοργανώνει στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 24 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»,...

Καλαμάτα: Μεγάλη Ένταση έξω από τα δικαστήρια για το ναυάγιο της Πύλου – Τραυματίες στις συμπλοκές διαδηλωτών (video)

Μεγάλη Ένταση  ανάμεσα σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και αστυνομικούς των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα, για την υπόθεση του ναυαγίου στην Πύλο τον...

Φρίκη στον Ασπρόπυργο:  Οδηγός λεωφορείου εταιρείας βίασε 27χρονη εργαζόμενη και την άφησε αιμόφυρτη

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί το περιστατικό που συνέβη στον Ασπρόπυργο με έναν οδηγό λεωφορείου μεταφοράς εργαζομένων εταιρείας , που επιτέθηκε και βίασε 27χρονη υπάλληλο, η οποία...

Eγκαθίστανται δώδεκα «έξυπνα» παγκάκια στον Δήμο Κατερίνης

Δώδεκα έξυπνα παγκάκια μοντέρνου σχεδιασμού με smart χαρακτηριστικά που παρέχουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών εγκαθίστανται σε σημεία της πόλης του Δήμου Κατερίνης.