Αρχική Δήμοι Γ. Πατούλης: Μεσοπρόθεσμο και «Κλεισθένης» βάζουν «θηλιά» στο λαιμό της Αυτοδιοίκησης

Γ. Πατούλης: Μεσοπρόθεσμο και «Κλεισθένης» βάζουν «θηλιά» στο λαιμό της Αυτοδιοίκησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το οδοιπορικό ενημέρωσης των πολιτών σε όλη την Ελλάδα που ξεκινά η ΚΕΔΕ, για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα φέρει στις τοπικές κοινωνίες η εφαρμογή του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης» αλλά και οι πρωτοβουλίες που θα λάβει η Αυτοδιοίκηση για τη μη εφαρμογή ρυθμίσεων του μεσοπρόθεσμου με έμφαση στην πρόβλεψη για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα.

Ξεκινά η ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις του Κλεισθένη στην Αυτοδιοίκηση και τη χώρα

Κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη το ΔΣ της Ένωσης αποφάσισε να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα πρόγραμμα επισκέψεων αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή των ΠΕΔ, Δημάρχων αλλά και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τον Κλεισθένη. Το οδοιπορικό θα ξεκινήσει από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, θα συνεχισθεί στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και σταδιακά σε γεωγραφικές ενότητες όλης της χώρας.

«Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο την Αυτοδιοίκηση αλλά όλη τη χώρα καθώς δεν διαλύει μόνο τους Δήμους αλλά αποτελεί τροχοπέδη και σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:

« Είναι ανάγκη να ενημερωθούν τόσο οι πολίτες, όσο και οι τοπικές κοινωνίες για το σχέδιο που οδηγεί σε ακυβερνησία τους Δήμους και τη χώρα στο χάος. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης.

Το Μεσοπρόθεσμο είναι θηλιά στο «λαιμό» της Αυτοδιοίκησης

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στην Αυτοδιοίκηση από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου με έμφαση στην πρόβλεψη περί δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ επισήμανε πως σε συνδυασμό με την ψήφιση του «Κλεισθένη», καθιστά ακόμη πιο ασφυκτική τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

«Συντηρεί το ασφυκτικό οικονομικό και διοικητικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε από τις μνημονιακές παρεμβάσεις, αλλά και τη διαχρονική επιθυμία του Κεντρικού Κράτους, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, να ελέγχει την αυτοδιοίκηση» τόνισε.

Με αυτά τα δεδομένα το ΔΣ της Ένωσης αποφάσισε, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ. Πατούλη, να προβεί σε κάθε νόμιμη δικαστική και εξωδικαστική ενέργεια ενώπιον κάθε αρμόδιας Αρχής  και αρμοδίων Δικαστηρίων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για επτά «βαρίδια» του Μεσοπρόθεσμου στην πλάτη της Αυτοδιοίκησης τα οποία συνόψισε στα εξής:

  1. Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων, μέσω της μείωσης των Κ.Α.Π. τα επόμενα χρόνια.
  2. Αποδυνάμωση του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους, με αφαίρεση κοινωνικών υπηρεσιών από τους Δήμους και επανα-συγκέντρωση τους στο κεντρικό κράτος
  3. Περαιτέρω συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων, αφού παραμένει η σχέση 3 προς 1 ( μία νέα πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  4. Απαιτήσεις για δημιουργία «εξωπραγματικών» πλεονασμάτων, παρά τη διαρκή μείωση πόρων για τους Δήμους τα τελευταία χρόνια κι ενώ το Κεντρικό Κράτος εξακολουθεί να δημιουργεί ελλείμματα
  5. Η μετατροπή των Δήμων σε φορομπηχτικό μηχανισμό, αφού μας υποχρεώνουν έμμεσα να αυξήσουμε τις επιβαρύνσεις μας προς τους δημότες, προκειμένου να αντισταθμίσουμε την απώλεια εσόδων μας από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
  6. Αύξηση της γραφειοκρατίας και του πολιτικού ελέγχου των Υπουργείων, στους ΟΤΑ
  7. Περιορισμό της οικονομικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας των δήμων.

«Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανατροπή της απόφασης για Μακεδονικό ζήτημα»

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν και οι εξελίξεις στο Μακεδονικό ζήτημα με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει πως η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα κι άλλες πρωτοβουλίες, ώστε το θέμα, όπως ανέφερε, όχι απλά να μείνει ψηλά στην ατζέντα της καθημερινότητας, αλλά να ανατραπεί μια απόφαση «που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη».

Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε πως η ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει στη σύγκληση,  την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, κοινής – διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα προσδιοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες και πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης.