Αρχική Πολιτική Γ. Γεραπετρίτης: Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν

Γ. Γεραπετρίτης: Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την μεγάλη κόπωση της κοινωνίας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με δύο βασικές παραδοχές: αποδίδουμε μείζονα σημασία στη δημόσια υγεία και εξετάζουμε επίκαιρα τα επιστημονικά δεδομένα και αποφασίζουμε επί τη βάσει αυτών», επισημαίνοντας παράλληλα πως σε αυτή τη φάση ανοίγουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας και της αγοράς με μία προοπτική λογική.

Όπως εξήγησε, έχοντας ως βάση ότι ο εμβολιασμός πηγαίνει καλά, ο καιρός βελτιώνεται και έχουμε στη διάθεσή μας νέα εργαλεία (κυρίως τα νέα αυτοδιαγνωστικά τεστ) που θέτουμε ως εφόδιο στην κοινωνία για να μπορέσει να δραστηριοποιειται, με όλο αυτό το πακέτο προσπαθούμε να δούμε λίγο πιο μπροστά. «Να δούμε πώς θα είναι η κατάσταση μετά από 2 έως 4 εβδομάδες και με βάση αυτό να μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε την κοινωνία».

Υπογράμμισε πως «εκεί που ξεκινήσαμε τη συζήτηση επανερχόμαστε πάντα. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κόπωση. Οι πολίτες έχουν φθάσει στα όριά τους. Αιθεροβάμονες δεν είμαστε και επιπλέον είμαστε κι εμείς κουρασμένοι. Πρέπει να μετατοπίσουμε λίγο την πολιτική ώστε διοχετεύοντας τους πολίτες σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα να μπορέσουμε να ελέγξουμε την καλή συμμόρφωση στα υπόλοιπα».

Με αναφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο, είπε ότι υπάρχει μία λογική σταδιακού ανοίγματος των δραστηριοτήτων ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τις συνέπειές του.

Αναγνώρισε ακόμη πως είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση, «πηγαίνουμε σχετικά καλά» όπως δείχνουν τα δεδομένα από τις πρώτες εβδομάδες αποσυμπίεσης. «Είναι εξαιρετικά μεμονωμένα και ελάχιστα τα φαινόμενα που παρατηρούνται υπερβάσεις από τους κανόνες».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα αναβαθμισμένο επίπεδο σε ό, τι αφορά τη συμμόρφωση των πολιτών αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Βρισκόμαστε ελπίζω στον τελευταίο γύρο αυτού του φαινομένου που μας τάραξε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή, χρειάζεται πάνω απ’ όλα όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός να πείσουμε τους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Είναι μεγάλο το πολλαπλασιαστικό όφελος των πολιτών που εμβολιάζονται».

Όπως τόνισε, «πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουν πολλά προγράμματα μαζί έτσι ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να απεμπλακούμε».

Για το Πάσχα

«Είναι περίπου το 95% των ερωτήσεων που λαμβάνω. Καταλαβαίνω και συμπάσχω αλλά η πραγματικότητα είναι πως είναι σχετικά νωρίς», απάντησε στο ερώτημα για ένα πιθανό άνοιγμα.

«Πρέπει να δούμε τα επίκαιρα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση αλλά αυτό εναπόκειται στην υγειονομική μας Επιτροπή να μας το εισηγηθεί. Είναι ένα πολύ σημαντικό πείραμα αυτό που γίνεται σήμερα με το άνοιγμα δραστηριοτήτων της κοινωνίας και της αγοράς και είναι μεγάλη η πρόκληση που εμφανίζουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους γονείς και τους μαθητές, έχουν διατεθεί 300.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ σε δύο ημέρες, οι πολίτες αγκαλιάζουν ως αν θέλετε και μια συνθήκη ελευθερίας για τους ίδιους τα τεστ. Έχω την ελπίδα ότι με όλες αυτές τις συνθήκες θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από το περσινό. Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα».

Για άνοιγμα Τουρισμού και εστίασης

Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «η χώρα έχει να προσφέρει πολλά πέρα από την εστίαση και την ψυχαγωγία. Ωστόσο θα ανοίξουμε με προσοχή, θα δοθεί επαρκής χρόνος στους εμπλεκόμενους με την ψυχαγωγία και την εστίαση, θα δοθούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για το άνοιγμα του Τουρισμού».

Εξήγησε πως ίσως αρχικά λειτουργήσει πιλοτικά ένα ελεγχόμενο τουριστικό ρεύμα που σημαίνει πως μπορεί να μην είναι απολύτως ανοιχτές όλες οι δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό. «Το βέβαιο είναι ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας σε όλες τις τάξεις που συνδέονται με τον Τουρισμό έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι. Φέτος θα είναι μια πάρα πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με την περσινή».

Για το ΕΣΥ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ομπρέλα που περιλαμβάνει και δημόσιο και ιδιωτικό».

Εξήρε το επίπεδο συνεργασίας αναγνωρίζοντας ότι κατά κανόνα υπήρξε οικειοθελώς προσφορά υποδομών και υπηρεσιών πέραν της εξαίρεσης κάποιων ειδικοτήτων γιατρών και αναγνώρισε ότι «είναι ένα μοντέλο που έχει αποδώσει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι αλήθεια ότι στηρίξαμε πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε και θα παραμείνει μια μεγάλη παρακαταθήκη».

Την επόμενη μέρα θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, όπως και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της ψηφιακής οργάνωσης του κράτους, τόνισε και είπε πως «γενικά εν μέσω κρίσης θα υπάρξουν κεφάλαια που θα απομείνουν και θα έχουν μια μεγάλη πρόσθετη αξία για την κοινωνία. Μέσα στην κρίση καταρρίψαμε στερεότυπα πολλών δεκαετιών».

Για τα ελληνοτουρκικά

Περνώντας στο κρίσιμο θέμα των ελληνοτουρκικών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «η Ελλάδα αυτή τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση μεταπολιτευτικά σε διπλωματικό επίπεδο ιδίως απέναντι στη γείτονα. Με πάρα πολύ ισχυρά διπλωματικά ερείσματα περιφερειακά και οικουμενικά. Με πολύ ισχυρή θέση στην ΕΕ έχοντας καταφέρει να αναγάγει το ελληνοτουρκικό πρόβλημα σε ευρωτουρκικό. Με πολύ ισχυρές θέσεις σε ό,τι αφορά τα ερείσματα στο διεθνές δίκαιο, με διεθνείς συμφωνίες θεωρώ ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή θέση σε αυτού του τύπου τη συνέργεια που έχουμε στο διεθνές περιβάλλον και απέναντι στην Τουρκία».

Όπως είπε «η Τουρκία θα πρέπει εκκούσα άκουσα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία πιο διαλλακτική και συνεπή θέση. Έχει απωλέσει τα περισσότερα από τα ερείσματα που είχε». Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας εξήρε την επίσκεψη στη Λιβύη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που όπως είπε άνοιξε έναν επιπλέον δίαυλο στους ελάχιστους θυλάκους που είχαν απομείνει στην Τουρκία.

Τόνισε πως η Τουρκία έχει έναν και μόνο δρόμο μπροστά της το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας με την Ελλάδα. Πρέπει να εγκαταλείψει τις ακραίες και εχθροπαθείς θέσεις και δηλώσεις. Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και η υφαλοκρηπίδα.

Ολοκληρώνοντας δήλωσε: «είμαι αισιόδοξος για την πατρίδα μου, θεωρώ ότι η Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο θα παραμείνει είτε με τη συναίνεση είτε με την αντίθεση της Τουρκίας, ισχυρή στο διεθνές στερέωμα» και η Τουρκία που βρίσκεται σε ένα καθεστώς μερικής απομόνωσης πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο κ. Γεραπετρίτης, αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης επεσήμανε: «είμαι εξαιρετικά θεσμικός και αποδίδω μεγάλη σημασία στη λειτουργία της αντιπολίτευσης και ειδικά της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία θεωρώ ότι επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και διατηρεί και μια ισορροπία στο πολίτευμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, καλώς πράττει και ασκεί την πολιτική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις κι εγώ γίνομαι κοινωνός μίας ρητορικής που άπτεται περισσότερο ενός πολιτικού μηδενισμού δηλαδή να μη δεχόμαστε οτιδήποτε προέρχεται από την κυβέρνηση χωρίς να το υποβάλλουμε στη δοκιμασία του ορθού λόγου. Αυτό δεν είναι παραγωγικό».

Συμπληρωματικά είπε: «θα ευχόμουν να σταθούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις να σταθούν με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην κρίση αλλά και στην πορεία της χώρας μας καθώς διάγουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Με την επόμενη μέρα θα ανοίξουν πολλοί νέοι κύκλοι. Είναι μεγάλες οι προκλήσεις και δεν χωρούν την πολυτέλεια των διχασμών».

Υπογράμμισε επίσης πως μια παρέχεται μία μεγάλη ευκαιρία με τους πόρους που θα εισέλθουν στην Ελλάδα, «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλη ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταβολές, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στις επόμενες γενιές. Πρέπει όλοι να καθίσουμε στο τραπέζι, η κυβέρνηση έχει διαβουλευτικό χαρακτήρα, μακάρι να έχουμε εποικοδομητικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Μακάρι να έχουμε κρίσιμη μάζα κοινού ορθού λόγου για να μπορέσουμε να πορευτούμε», τόνισε.