Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Γ. Γεωργαντάς: Πληρωμές 100 εκατ. από ΕΛΓΑ έως τις γιορτές

Την καταβολή 100 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες μέχρι τις γιορτές ως αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, ανακοίνωσε πριν λίγο από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταβληθούν 15 εκατ. στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες ως αποζημιώσεις για τις ζημιές στις πυρόπληκτες καλλιέργειες, ενώ διαβεβαίωσε ότι εντός του 2023 θα έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, για τις ζημιές του 2022.

Επιπρόσθετα, επαναβεβαίωσε ότι προωθείται άμεσα ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ με στόχο, όπως είπε, «την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη διαρκή αδιατάρακτη στήριξη των παραγωγών».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας επί του προϋπολογισμού του 2023, έθεσε ως κεντρικό στόχο της πολιτικής της κυβέρνησης για τους αγρότες «τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων».

Προς την κατεύθυνση αυτή παρουσίασε τα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιούνται τονίζοντας ότι «τα συνολικά 22 δισ. ευρώ από την νέα ΚΑΠ, το ΕΠΑΛΥΘ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλιέργειας και Θάλασσας) και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα βασικά μας εργαλεία για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα».

Ο κ. Γ. Γεωργαντάς ανέδειξε επίσης τη μείωση της φορολογίας για τους αγρότες (μείωση φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%, καθιέρωση φορολόγησης του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία) καθώς και τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, με στοχευμένες παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά,

«Για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια, προχωρήσαμε σε επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης
Μειώσαμε οριστικά τον ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές
Απαλλάξαμε και για το 2022 από το τέλος επιτηδεύματος τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους παράκτιους αλιείς.
Δίνουμε ενισχύσεις 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων.
Έχοντας ήδη στηρίξει την κτηνοτροφία με 50 εκατ., ενισχύουμε με επιπλέον 89 εκατ. τους κτηνοτρόφους μας για αγορά ζωοτροφών/.
Εφαρμόζουμε πρόγραμμα επιδότησης 75.000 αγροτών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών».
«Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς η αγροτική παραγωγή αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρουν όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ. Παράλληλα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μας για τη φετινή χρονιά αυξάνουν με ρυθμό 17% και ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζεται η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός», τόνισε ο κ. Γ. Γεωργαντάς και διαβεβαίωσε:

«Με τις πολιτικές μας αλλάζουμε τον οικονομικό χάρτη της ελληνικής υπαίθρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε σχέδιο και όραμα, δίνουμε ισχυρά κίνητρα και προοπτική στην αγροτική μας παραγωγή. Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας, με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% - Θα γίνω πρωθυπουργός Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «μόνο η βάση μας μπορεί να...

Τα δύο “στρατόπεδα” στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη

Τα δύο "στρατόπεδα" στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη Θέμα ωρών θεωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη...

Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη

Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη, το Σάββατο θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον Στέφανο Κασσελάκη στις...

Παύλος Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν

Παύλος Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για την ακρίβεια μίλησε το...