Αρχική Επιχειρήσεις Φυγή στο εξωτερικό για 450.000 Έλληνες τα τελευταία 9 χρόνια

Φυγή στο εξωτερικό για 450.000 Έλληνες τα τελευταία 9 χρόνια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μία ακόμη πτυχή της “ζοφερής” κατάστασης που επικρατεί στην χώρα κατά την περίοδο τη;ς οικονομικής κρίσης περιγράφηκαν σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τα στοχιεία καταγράφεται μαζική φυγή Ελλήνων (brain drain), κυρίως νέων, προς το εξωτερικό, γεγονός που “απογυμνώνει” την Ελλάδα από λαμπρά μυαλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι την περίοδο 2008-2016 περίπου 450.000 Ελληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν εργασία, αποδίδοντας στις οικονομίες των χωρών υποδοχής, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους, όπως αναφέρεται, κάτω των 45 ετών.

Οι παριστάμενοι πρώην υπουργοί, κ.κ. Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Βρούτσης, και ομιλητές στην εκδήλωση, χαρακτήρισαν την επιστροφή των “εγκεφάλων” ως εθνικό στόχο. Η Άννα Διαμαντοπούλου, επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχει καταθέσει το Δίκτυο, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργειών με άλλες χώρες. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μια πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία. “Υπάρχουν και οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους Δανούς συναδέλφους τους, , τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Αντιστοίχως, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο, εφόσον είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30%, εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, στα χρόνια προβλήματα της αγοράς είναι η πολυνομία, το δικαίωμα υπουργικού βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μιας εταιρείας, αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Στην ίδια ημερίδα, επισημάνθηκε, επίσης, από τους ομιλητές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι, το 2030, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 ετών.