Αρχική Διεθνή Φρίκη στο Εκουαδόρ: Καίνε λάστιχα στους δρόμους για να καλύψουν την δυσοσμία...

Φρίκη στο Εκουαδόρ: Καίνε λάστιχα στους δρόμους για να καλύψουν την δυσοσμία των πτωμάτων!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εικόνες που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους καταγράφονται σε πόλεις και συνοικίες του Εκουαδόρ, όπου σοροί νεκρών από τον κορονοϊό είναι παρατημένες στους δρόμους και οι κάτοικοι έφτασαν να καίνε λάστιχα σε κεντρικά σημεία της πόλης για να διώξουν την δυσοσμία από τα πτώματα που παρέμεναν επί ημέρες στα πεζοδρόμια!

Οι οικείοι των θυμάτων απευθύνουν έκκληση στις αρχές του κράτους για βοήθεια, αφού δεν μπορούν να απομακρύνουν τα άψυχα κορμιά των αγαπημένων προσώπων τους από τα σπίτια και τις γειτονιές τους.

Η πόλη Γκουαγιακίλ, περίπου 260 μίλια νότια της πρωτεύουσας Κίτο, έχει χτυπηθεί βάναυσα από την πανδημία, με αποτέλσμα τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία να κατακλύζονται από μια πλημμύρα νέων ασθενών και νεκρών.

Για πολλά από τα θύματα δεν υπάρχει χώρος. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις φέρετρα έχουν καταγραφεί πλάι σε σκουπίδια.

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα, έδωσε άδεια στους υπαλλήλους των νεκροταφείων να σπάσουν την εθνική καραντίνα και να δουλεύουν μέρα και νύχτα ενώ έχει επιστρατεύσει ομάδες στρατιωτών και αστυνομικών για την περισυλλογή των σορών από νοσοκομεία, σπίτια και δρόμους.

 

Οι αρχές της πόλης αποδεικνύονται ανήμπορες να διαχειριστούν την διπλή κρίση, αυτή του κορονοϊού και τη συνακόλουθη των εκατοντάδων πτωμάτων που συσσωρεύονται έξω από σπίτια ή και τα νοσοκομεία.

Το Εκουαδόρ έως τις 8 Απριλίου είχε συνολικά 3.995 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 220 νεκρούς. Το 70% αυτών των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων απαντώνται στην επαρχία Γουάγια, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Γουαγιακίλ. Αλλά ακόμη και αν αυτή η πόλη –όπου σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα κι ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό- έχει γίνει το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, οι επίσημοι αριθμοί δεν πείθουν ούτε εξηγούν πώς γίνεται και υπάρχουν τόσες εκατοντάδες νεκροί που μένουν άταφοι επί ημέρες, τροφοδοτώντας την φρίκη ενός πληθυσμού που νιώθει ότι η μόλυνση ελλοχεύει παντού.

«Ο κόσμος καλεί στον αριθμό που τους είπαν και κανείς δεν απαντά. Κι αν απαντήσουν είτε τους αφήνουν να περιμένουν είτε το κλείνουν. Δεν τους κάνουν  καν το τεστ», περιγράφει δραματικά την κατάσταση η δήμαρχος του Γουαγιακίλ Σίντια Βιτέρι. «Οι πολίτες περιφέρονται για να τους περιθάλψουν σε δημόσια νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες… Τους κλείνουν τις πόρτες. Όλα είναι κλειστά. Τους αφήνουν απέξω. Με φορτηγάκια βγαίνουν νοσηλευτές να τους βάλουν οξυγόνο. Αλλά η λύση δεν είναι να τους αφήνουν να πεθαίνουν έξω από τις κλινικές ή στα σπίτια τους».

Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποιοι πέθαναν λόγω του κορονοϊού και ποιοι από άλλες νόσους ενώ στις επίσημες στατιστικές δεν περιλαμβάνονται όσοι νεκροί αναλαμβάνονται απ ευθείας από ιδιωτικά γραφεία τελετών. Καθώς ούτε αυτά ούτε οι υγειονομικές αρχές επαρκούν για να παραλαμβάνουν τις σωρούς, επιστρατεύτηκε αστυνομία και στρατός. Όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος depor, ενώ στην πόλη υπό κανονικές συνθήκες σημειώνονται περίπου 800 θάνατοι το μήνα, από τις 23 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου η ειδική ομάδα της αστυνομίας που ανέλαβε αυτό το καθήκον συνέλεξε από το Γουαγιακίλ 1.350 πτώματα και ο συντονιστής της Χόρχε Γουατέδ έλεγε πως ενώ τις πρώτες ημέρες συνέλεγαν 30 νεκρούς τώρα καλούνται να μαζέψουν περισσότερα από 100 πτώματα την ημέρα.

Το πρόβλημα τώρα είναι πού να τα αποθηκεύσουν έως ότου γίνει η ταφή. Κάποια στοιβάζονται σε κοντέινερς που παραμένουν έξω από τα νοσοκομεία, μερικά σε νεκροτομεία το ένα πάνω στο άλλο. Οι αρχές προσπαθούν να εξευμενίσουν τα οργισμένα πνεύματα των πολιτών δηλώνοντας πλέον πως  οι νεκροί θα έχουν ατομική και αξιοπρεπή ταφή κι ότι δεν θα ταφούν σε ομαδικούς τάφους, όπως είχε δηλώσει στις 27 Μαρτίου προς φρίκη όλων ο πρόεδρος Λένιν Μορένο. Ανακοίνωσαν μάλιστα πως μέσα στην εβδομάδα οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να συμβουλευτούν λίστα με το πού τάφηκε κάθε νεκρός. Αλλά το πρόβλημα, όπως καταγγέλουν συγγενείς  σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ της El País, είναι πως «δεν μπορεί να είναι βέβαιοι αν αυτός που τάφηκε σε ένα συγκεκριμένο τάφο ήταν τελικά το αγαπημένο τους πρόσωπο ή κάποιο άλλο, καθώς είναι χαοτική η καταγραφή των νεκρών, πολλοί από τους οποίους δεν φέρουν τα έγγραφα που πιστοποιούν την ταυτότητά τους: χάθηκαν κατά τη μαζική μεταφορά τους».