Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, εξήγησε σήμερα (25.4) στον ΣΚΑΪ γιατί οι σεισμολόγοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για ενδεχόμενο ισχυρότατο σεισμό και άνω των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία, μετά τα 6,2 Ρίχτερ κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
«Μας ανησυχεί το ιστορικό της περιοχής καθώς τα τελευταία 200 χρόνια δεν έχει δώσει κάποιο μεγάλο σεισμό. Η περιοχή είναι το όριο των δύο πλακών, οι εντάσεις υπάρχουν αλλά δεν εκτονώνονται, σωρεύεται ενέργεια για 200 χρόνια και περισσότερο», σημείωσε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε: «Έχουμε μια τεκτονική ζώνη που συσσωρεύει ενέργεια για εκατοντάδες χρόνια και δεν την έχει εκτονώσει όπως έκανε τα ιστορικά χρονικά. Στο ιστορικό της περιοχής υπάρχουν σεισμοί 7,2-7,4 Ρίχτερ. Το 1912 στον κόλπο του Σάρου είχαμε 7,2 Ρίχτερ. Όλο το κομμάτι στον Μαρμάρα μήκους 150 χλμ. είναι χωρίς ισχυρούς σεισμούς».
Ο κ. Καραστάθης σημείωσε ότι «εάν ξεσπάσει με 7,5 Ρίχτερ θα γίνει μια μεγάλη καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ακολουθία που εξελίσσεται ομαλά. Μας προβληματίζει όχι η ακολουθία αυτού του σεισμού αλλά το ιστορικό της περιοχής. Τα 6,2 Ρίχτερ θα μπορούσαν να επισπεύσουν έναν πιο ισχυρό σεισμό». Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε ότι θα πρέπει οι επιστήμονες να εστιάσουν στο «πόσο προετοιμασμένη είναι η Κωνσταντινούπολη για έναν τέτοιο σεισμό».
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα για τον ελλαδικό χώρο».
Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει και 8,5 Ρίχτερ
«Αυτός ο σεισμός είναι στο πολύ γνωστό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο εκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό που γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι σεισμοί σε αυτό το ρήγμα γενικά προχωρούνε προς τα δυτικά, δηλαδή έρχονται προς τον ελληνικό χώρο. Αυτό ισχύει για τους σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ. Τώρα, αυτός ο σεισμός, δε νομίζω ότι άμεσα θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές που είναι στην Ελλάδα. Δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το τι έγινε στην Τουρκία, πώς λειτούργησε η Πολιτική Προστασία και η προστασία των πολιτών και να μάθουμε για το πώς να χειριστούμε ανάλογα περιστατικά»,ανέφερε μιλώντας στον Alpha.
Στη συνέχεια, ο κ. Συνολάκης σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν μεγαλύτερο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τα 7,5 Ρίχτερ. «Σίγουρα περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Κωνσταντινούπολη μπορεί να έχει έναν σεισμό μεγαλύτερο από 7,5 Ρίχτερ. Φυσικά και θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, αν γίνει κάτι τέτοιο. Οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει μιλούσαν για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από έναν τόσο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για τον τρόπο που αντέδρασαν πολίτες στην Τουρκία, πηδώντας από κτίρια, ο καθηγητής εξήγησε ότι γενικότερα η Πολιτική Προστασία πρέπει να εξετάσει όλα τα μέτρα και να ενημερώσει σωστά τον κόσμο. «Η Πολιτική Προστασία πρέπει να δει τα μέτρα που παίρνονται, ειδικά για την ενημέρωση των πολιτών. Ενημέρωση γίνεται και στα σχολεία. Προφανώς κι όταν γίνεται ένας σεισμός, δεν πρέπει να πηδάς από ένα κτίριο», απάντησε.
Τέλος, ο κ. Συνολάκης ρωτήθηκε και για παλαιότερη αναφορά του για σεισμό στην Ελλάδα που θα ξεπεράσει τα 8,5 Ρίχτερ. «Στο ελληνικό τόξο είναι αυτή η σεισμική ζώνη, που ξεκινάει νότια από τη Ρόδο και προχωρά νότια της Κρήτης, δυτικά από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Αυτές δεν είναι εκτιμήσεις δικές μου, αλλά της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ. Είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Απλά τις είχα μεταφέρει. Αν με ρωτάτε ποιος είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, έχω την υποχρέωση να σας πω ότι οι εκτιμήσεις λένε ότι ο μεγαλύτερος σεισμός είναι 8,5 Ρίχτερ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ένας τέτοιος σεισμός είχε γίνει το 1303 και οι εκτιμήσεις είναι ότι γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Μακάρι να το ξέραμε πότε θα γίνει. Η επιστήμη δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ελεγχθούν οι οικοδομικές άδειες σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια», κατέληξε ο καθηγητής.