Αρχική Υπουργεία Φωτίου: Θα αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης

Φωτίου: Θα αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης από τις 300.000 οικογένειες που θα είναι το 2019 στις 600.000 το 2021.

Αυτό προανήγγειλε στην ημερίδα με θέμα την Εθνική Στρατηγική για τους Αστέγους, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία ανέλυσε τα ζητήματα της στέγασης, της πρόληψης, της άμεσης παρέμβασης, καθώς και της ένταξης των αστέγων στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα από την καταγραφή των αστέγων προκύπτει ότι είναι στο δρόμο αυτή τη στιγμή 690 άστεγοι και στόχος είναι να φτάσουν τους 500 το 2021.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χρηματοδότηση νέων δομών αλλά και τη βελτίωση υφιστάμενων, στη φροντίδα εν κινήσει, την ένταξη αστέγων περίπου το 10% στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», αλλά και το επίδομα στέγασης και ενοικίου, το οποίο εντάσσεται στην στρατηγική για τους άστεγους.

Συγκεκριμένα:

– Βελτίωση της ποιότητας των δομών για αστέγους, ΚΥΑ για Κέντρα Ημέρας, Υπνωτήρια, Ξενώνες και Υποστηριζόμενα διαμερίσματα

– Ηδη υπάρχει η δυνατότητα ένταξης των αστέγων στο ΚΕΑ, παρέχεται χωρίς την ανάγκη μόνιμης κατοικίας/διεύθυνσης το επίδομα για κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τους φορείς να προσεγγίσουν αυτόν τον πληθυσμό και να τον υποστηρίξουν για την μακροπρόθεσμη ένταξή τους.

– Επανασχεδιάστηκε ΚΥΑ 15.12.2017 (ΦΕΚ 4545 τ.Β΄),με βάση την εμπειρία του Στέγαση και Επανένταξη και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση σε 13 σχήματα (Δήμων, ΝΠΔΔ (ΚΚΠΠ και ΕΚΚΑ) και φορέων) για 414 νοικοκυριά, 608 ωφελούμενους.

Σημαντικό πρόγραμμα, με βάση τις σύγχρονες προσεγγίσεις για την ένταξη των αστέγων: άμεση στέγαση σε αυτόνομα διαμερίσματα, συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτική κλπ), και υποστήριξη για ένταξη στην εργασία.