Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα πάρετε επιστροφή φόρου

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα πάρετε επιστροφή φόρου, η ΑΑΔΕ έχει κάνει την κατάλληλη προεργασία ώστε οι επιστροφές φόρου φέτος όπως και οι συμψηφισμοί να γίνονται ακόμη ταχύτερα

Σχεδόν μία εβδομάδα ανοιχτή έχει συμπληρώσει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κι όμως ήδη έχουν υποβάλει το Ε1 σχεδόν 82.000 φορολογούμενοι, τα early birds όπως τους αποκαλεί ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

-43.113 δηλώσεις, Λίγο περισσότερες από τις μισές , το 52,6% για την ακρίβεια, είναι μηδενικές.
-20.204 δηλώσεις, περίπου 1/4 ή το 24,65%, είναι πιστωτικές. Η μέση επιστροφή φόρου που προκύπτει είναι 382,3€
-18.630 δηλώσεις, περίπου 1/5 ή το 22,7% είναι χρεωστικές. Ο συνολικός φόρος πληρωμής που προκύπτει ανέρχεται σε 15,78εκατ€ και ο μέσος φόρος που πρέπει να καταβληθεί είναι 847€.

επιστροφή φόρου - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Αντίθετα πιο διστακτικοί φαίνεται να είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποβάλει μόλις 3.913 δηλώσεις. Ο νέος τεκμαρτός τρόπος υπολογισμούς επιφέρει αύξηση φορολογίας για την πλειονότητα οπότε δεν «πάει το χέρι εύκολα» στο κουμπί της υποβολής. Επιπλέον το Ε3 είναι «εμπλουτισμένο» με νέους κωδικούς γεγονός που συμβάλλει στον πολύ χαμηλότερο ρυθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ έχει κάνει την κατάλληλη προεργασία ώστε οι επιστροφές φόρου φέτος όπως και οι συμψηφισμοί να γίνονται ακόμη ταχύτερα σε σχέση με ό,τι ίσχυσε πέρυσι.

Ήδη σε 5.570 ενήμερους και χωρίς χρέη φορολογούμενους έχουν επιστραφεί 1,51εκατ€. Το μέσο ποσό επιστροφής που προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων είναι 261€. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ όσοι δεν έχουν χρέη θα βλέπουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα της επιστροφής μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Ταχύτατοι θα είναι και οι συμψηφισμοί του προς επιστροφή φόρου με τυχόν οφειλές που υπάρχουν. Ο πρώτος συμψηφισμός αναμένεται την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου ενώ το νέο καθεστώς που εφαρμόζεται προβλέπει ότι :

-Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν οφειλές (φορολογικές και ασφαλιστικές) και είναι φορολογικά ενήμεροι θα αποστέλλονται κάθε βδομάδα στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να αποδίδονται άμεσα
-Οι επιστροφές φόρου σε φορολογούμενους που έχουν μόνο φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το 1ο και το 3ο δεκαήμερο κάθε μήνα αρχής γενομένης από τις 12 Μαΐου. Όσοι δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
-Οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Για να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα και η ΑΑΔΕ να «ψάχνει» τους φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα τους από φέτος γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση του IBAN στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Πέρυσι δεν κατέστη δυνατή η επιστροφή φόρου σε 190.000 φορολογουμένους γιατί η ΑΑΔΕ δεν ήξερε που να την πιστώσει.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

ΑΑΔΕ: Ακόμα ένα φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης μέσα σε συσκευασίες με καλαμαράκια

Οι διεξοδικοί έλεγχοι των τελωνειακών ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής...

Νέο φορτίο με ναρκωτικά: Κρυμμένη κοκαΐνη σε φορτίο με μπανάνες

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί καλά καλά η υπόθεση των...

Κρατούσε τη 12χρονη θετή του κόρη ως σκλάβα του σεξ κλειδωμένη σε υπόγειο

Φρίκη και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η είδηση που έρχεται...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ακριβότερο μετά την Ισπανία το ελληνικό «καλάθι» στις χώρες της ΕΕ

Μπορεί να είναι φθηνότερο το καλάθι του νοικοκυριού σε σύγκριση με τέσσερεις μήνες πριν, όμως παραμένει να είναι από τα ακριβότερα στις χώρες της...

Η ΑΑΔΕ εγκαινιάζει νέα εποχή: Ηλεκτρονική ανανέωση του Taxis μετά από 27 χρόνια

Η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στο Taxis μετά από 27 χρόνια, προχωρώντας σε ενοποίηση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων με σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές. Το...

Gigabit Voucher : Φτηνό και γρήγορο ίντερνετ – Ποιους αφορά

Για να προωθήσει την ευρυζωνικότητα σε όλη τη χώρα, η Ελλάδα εισάγει το Gigabit Voucher, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για την αναβάθμιση συνδέσεων οπτικής ίνας...

Σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 2,08 Δισ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου

Τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν υπέρβαση 2,079 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό για το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία. Αναφορικά...