Αρχική Οικονομία Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Οι αλλαγές που εξετάζονται

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Οι αλλαγές που εξετάζονται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Επιπλέον, φέτος λόγω επιδομάτων και αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία είναι αφορολόγητα, ο λογαριασμός για πάνω από 6,5 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί μια σειρά παρεμβάσεων σε τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκαταβολή φόρου εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες από την πανδημία με επιπλέον φόρους.

Μέχρι αυτή την ώρα, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει και φέτος την πληρωμή των φόρων σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αλλά και έκπτωση φόρου για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση της δήλωσής τους.

Τι προβλέπουν οι παρεμβάσεις:

Τέλος επιτηδεύματος:  Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστές με κρατική εντολή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι επιχειρήσεις της εστίασης.

Τεκμήρια: Σχεδιάζεται να μην ισχύσουν για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.

e-αποδείξεις: Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να μην ισχύσει για φέτος το «πέναλτι» 22% για όσους φορολογούμενους δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με ετήσιες απολαβές 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με κάρτες ή μέσω e-banking ύψους 6.000 ευρώ.

Έκπτωση 40% για δαπάνες σε ακίνητα: Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να προστεθεί ένας νέος κωδικός στις φορολογικές δηλώσεις για να κερδίζουν οι φορολογούμενοι τη σχετική έκπτωση. Η έκπτωση φόρου θα αφορά εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων που έγιναν το 2020 και θα υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της δαπάνης που έγινε για επισκευή ή ανακαίνιση του ακινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη είναι οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Μείωση προκαταβολής φόρου: Στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020.

 

Με πληροφορίες από imerisia.gr