Αρχική Οικονομία Φορολογικές δηλώσεις: Οι 18χρονοι που πρέπει να υποβάλουν δήλωση

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 18χρονοι που πρέπει να υποβάλουν δήλωση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Φορολογικές δηλώσεις

Την πρώτη τους φορολογική δήλωση καλούνται να κάνουν όσοι είναι γεννημένοι το 2003 κα έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, ξεχωριστά από τους γονείς τους, και έχουν δηλωθέν εισόδημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως και τα ενήλικα τέκνα, όπως είναι οι φοιτητές που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου και απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα, ακόμα και από τόκους καταθέσεων, έχουν την υποχρέωση να κάνουν δήλωση.

Ποιοι 18χρονοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, νέος ή νέα που έχει συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

  • δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
  • απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες,
  • υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • ίδρυσε εντός του 2020 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
  • προχώρησε εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Προσοχή: Οι νέοι που υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ, θα μπορούν να το λάβουν μέσω του aadelive.

Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιρούνται οι 18χρονοι που δεν εμφάνισαν καθόλου εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.οπ) εντός του 2020, εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.