Του Θεόδωρου Βγενή 

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 39(!) προβλήματα εντοπίζουν ακόμα οι φοροτεχνικοί στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ζητώντας νέα παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου. Κι όλα αυτά την ώρα που απομένουν μόλις 17 μέρες για την εκπνοή της παράτασης που έχει δώσει η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι τις 26 Ιουλίου να έχουν…ανοίξει τα χαρτιά τους στην εφορία, όμως οι λογιστές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι παρατηρείται ακόμα και σήμερα ένα πλέγμα σοβαρών προβλημάτων που εμποδίζει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα δεύτερης παράτασης, αναγνωρίζοντας φυσικά ότι υπάρχουν ακόμα λάθη. «Λόγω της μετάθεσης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους μέχρι τις 16 Αυγούστου του έτους. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι οι σχετικές παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος δόθηκαν όχι μόνο προς διευκόλυνση κάθε φορολογούμενου, αλλά και για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανοώντας από την πλευρά μας πόσο απαιτητική είναι. Άρα, έχουν δοθεί κάποιες παρατάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί παράτασης.

Τι ζητούν οι φοροτεχνικοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών μάλιστα, αναφέρει πως «στις 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη αυτόματη υποβολή των «προσυμπληρωμένων» δηλώσεων, οι οποίες αρχικά εξαγγέλθηκε από το υπουργείο ότι θα φτάσουν περίπου τις 1.300.000, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 423.000 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι 26 Ιουλίου, δηλαδή σε λιγότερο από 20 εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υποβλήθηκαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων».

Ένα άλλο ζήτημα που καταγράφουν οι φοροτεχνικοί είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας τους, καθώς παράλληλα με τις φορολογικές “τρέχουν” και με το θέμα της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να ασχοληθούν και με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Άρα, το πλαίσιο είναι ασφυκτικά πιεστικό και καθιστά σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. 

Τα 29+10 προβλήματα που εντοπίζουν οι λογιστές

Η ΠΟΦΕΕ μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα μια επικαιροποιημένη και μακροσκελή λίστα προβλημάτων στις φορολογικές δηλώσεις, με την επισήμανση του χρόνου επίλυσης ή αν εκκρεμεί η λύση του:

1.      Μη δυνατότητα εκτύπωσης  εκκαθαριστικών  (Επιλύθηκε 27/4).

2.      Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).

3.      Μη ενημέρωση του συστήματος με το επίδομα τέκνου (Επιλύθηκε 1/5).

4.      Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον 727 δεν συμπληρώθηκε (Επιλύθηκε μέσα Μαΐου).

5.      Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).

6.      Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (υπάρχουν ακόμα αναφορές για λανθασμένους τόκους από ορισμένες τράπεζες).

7.      Μη ενημέρωση του συστήματος με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).

8.      Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).

9.      Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησαν να αναρτήσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).

10.  Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).

11.  Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).

12.  Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών –   αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).

13.  Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (Υπάρχουν ακόμα τέτοιες αναφορές).

14.  Υπήρχαν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ) (Επιλύθηκε 11/6).

15.  Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.

16.  Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.

17.  Λανθασμένος υπολογισμός προκαταβολής σε επιχειρήσεις με έναρξη το 2023 (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).

18.  Σε περίπτωση που ο επιτηδευματίας είναι η σύζυγος, και υπάρχει τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωριζόταν η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα (Επιλύθηκε τέλος Ιουνίου).

19.  Όσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο, δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269 (Επιλύθηκε 8 Ιουνίου). Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

20.  Πολλούς αγρότες τους φορολογεί με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.

21.  Δεν είχε ενημερωθεί το σύστημα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους το 2023 (Επιλύθηκε 7 Ιουνίου). Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

22.  Δεν ενημερώθηκε η βεβαίωση αποδοχών των μακροχρόνια ανέργων με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν μέσα στο 2023. (Επιλύθηκε 7 Ιουνίου). Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

23.  Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση. Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

24.  Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.

25.  Στα Έντυπα Ν των μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, το πεδίο εισοδήματα από επιχειρηματικές συναλλαγές, χανόταν/διαγραφόταν κατά την υποβολή της δήλωσης. (Επιλύθηκε αρχές Ιουνίου).

26.  Στα Έντυπα Ν με ζημίες προηγούμενων ετών, το σύστημα δεν υπολογιζόταν η ζημία προηγούμενων ετών εάν πρώτα δεν γινόταν προσωρινή αποθήκευση στο έντυπο (τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής), με αποτέλεσμα να χάνεται υπερβολικός χρόνος, καθώς οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος.

27.  Κατά την υποβολή του εντύπου Ν, σε περίπτωση που τα διανεμόμενα κέρδη των εταίρων είναι 0€, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ν διότι δεν μπορεί να δεχτεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,00€ (Τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής). Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν καταχωρηθεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,01€, κάτι που καθιστά την υποβολή λανθασμένη. Δεν έχει δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος από τους συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς ψάχνοντας τρόπους να ξεπεράσουν αυτό το τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής.

28.  Εάν κατά την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ έχει καθυστέρηση πολλών ωρών.

29.  Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Προβλήματα στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις

1.      Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το PowerPass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.

2.      Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.

3.      Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.

4.      Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.

5.      Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.

6.      Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.

7.      Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

8.      Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023

9.      Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN.

10.  Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις