Φορολογικές δηλώσεις:  8 στους 10  δεν πληρώνουν φόρο η έχουν επιστροφή 

Το 78% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα δήλωση δεν πληρώνουν φόρο η έχουν επιστροφή ενώ για μόνο δύο στους δέκα ο λογαριασμός είναι χρεωστικός σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την εκκαθάριση των πρώτων 52.061 φορολογικών δηλώσεων σε σύνολο 6,6 εκατ.

Αναλυτικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:

  • – Για το 52,4% των φορολογικών δηλώσεων το εκκαθαριστικό είναι εκκαθάρισης είναι μηδενικό δηλαδή δεν περιλαμβάνει ούτε επιστροφή ούτε καταβολή φόρου.
  • – Το 25,41% η 13.228 δηλώσεις τα εκκαθαριστικά προβλέπουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,033 εκ. ευρώ η 380,5 ευρώ κατά μέσον όρο.

Σημειώνεται ότι ολόκληρη την επιστροφή αναμένεται να λάβουν άμεσα μόνο όσοι δεν έχουν άλλες φορολογικές οφειλές όπως για παράδειγμα ΕΝΦΙΑ καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα χρήματα που δικαιούνται θα συμψηφισθούν με τα τρέχοντα χρέη και εφόσον υπάρξει υπόλοιπο αυτό θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οδεύουν προς νέα παράταση

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση ενώ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024.

Φέτος για πρώτη φορά πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που δεν έχουν δηλώσει IBAN καθώς χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές φόρου.

Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού τους

– Για 11.521 φορολογικές δηλώσεις η το 22,13% τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 9,512 εκ. ευρώ εκ. ευρώ και κατά μέσον όρο σε 825,64 ευρώ

Οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος με τους ακόλουθους τρόπους:

  • – Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2024.
  • – Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2025
  • – Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • – Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

    Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις