Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 προβλέπει μεταξύ άλλων, μόνιμες φοροελαφρύνεις, ισχυρή ανάπτυξη, επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση της ανεργίας.
Τα δύο τελευταία έτη της προγραμματικής περιόδου προβλέπονται, μάλιστα, πλεονασματικοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, με το αποτέλεσμα του έτους 2025 να αναμένεται να ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή που συνοδεύει το μακροσκελές κείμενο, το Μεσπρόθεσμο για πρώτη φορά από το 2011 στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατατίθεται ενώ είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής.
Όπως τονίζει η “Βραδυνή της Κυριακής”, με την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η ανάπτυξη το τρέχον έτος εκτιμάται στο 3,6%, ενώ για το 2022 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 6,2% και για την υπόλοιπη περίοδο του ΜΠΔΣ αναμένεται κατά μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 4%.
Καθοριστική συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ και των επενδύσεων, όπως αναφέρεται, θα έχει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το Σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, φιλικό στο Περιβάλλον οικονομικό μοντέλο, με ένα φορολογικό σύστημα που στοχεύει στην ανάπτυξη και ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Πρόκειται για ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.
Οι συνολικοί πόροι του Σχεδίου ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, με στόχο οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που θα ενεργοποιηθούν να ανέλθουν σε περίπου 59 δισ. ευρώ, δηλ. διπλάσιοι από το μέγεθος του ίδιου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ανάπτυξη θα εστιάσει σε τέσσερις πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Πρωτογενή πλεονάσματα
Δημοσιονομικά, για φέτος εκτιμάται, με βάση όσα αναφέρονται, ότι «το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 7,1% του ΑΕΠ, το 2022 σε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, ενώ από το 2023 θα επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, σταδιακά αυξανόμενα.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα, που απεικονίζονται κυρίως προς τα τελευταία έτη του Προγράμματος, αποτελούν το βασικό σενάριο χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων πολιτικής, που σε κάθε περίπτωση θα προσαρμοστούν στους στόχους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα που θα τεθούν στη βάση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, απαλείφοντας τυχόν υπερβάσεις αυτών.
Ανοίγουν οι «κρουνοί» του κοινοτικού χρήματος
Περί τα 90 δισ. ευρώ περιμένει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια από την Ευρώπη, και όπως αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, αυτοί οι πόροι είναι το «κλειδί» για να γυρίσει η χώρα σελίδα, τονίζει η εφημερίδα.
Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΣΠΑ είναι εντυπωσιακά, καθώς έρχονται να «κουμπώσουν» με τις λεπτομέρειες για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης 30,5 δισ. ευρώ. Οι πόροι που θα κατανεμηθούν στην Ελλάδα από την Πολιτική Συνοχής για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 21,1 δισ. ευρώ και θα οδηγήσουν σε 26,7 δισ. ευρώ συνολικούς επενδυτικούς πόρους, αυξημένους κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη κατανομή της περιόδου 2014-2020!
Ποιες φοροελαφρύνσεις μονιμοποιούνται
Σύμφωνα με τη “Βραδυνή”, στο σχέδιο ενσωματώνονται φοροελαφρύνσεις σε μόνιμη βάση, όπως: διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, «πάγωμα» Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μείωση φορολόγησης νομικών προσώπων στο 22% από 24%, μείωση της προκαταβολής φόρου, διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος) όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά, κ.λπ.
Και για το 2022 –με προοπτική μονιμοποίησης εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες– προβλέπονται, επίσης, αναστολή ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και επιπλέον μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στη διαφαινόμενη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ώστε από το 2023 και μετά, που η χώρα εξέρχεται της ενισχυμένης εποπτείας, να ισχύσει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, οι «κινητήρες» της ανάπτυξης με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η αναθέρμανση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων, ειδικά το 2022, και η ενίσχυση των εξαγωγών.
Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,6% φέτος, στο 2,9% το 2022, και κατά μέσον όρο 2,5% τα επόμενα έτη. Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα απογειωθούν το επόμενο έτος σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ αύξησης 30,3%, και θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία με ρυθμό πάνω από 10% έως το 2025. Όσον αφορά τις εξαγωγές από 10,4% φέτος, θα αυξηθούν κατά 13,8% το 2022, για να πέσουν στο 7,5% το 2023, στο 6,2% το 2024 και στο 5,2% το 2025.
Στον τομέα της αγοράς εργασίας η απασχόληση εκτιμάται θα αυξηθεί σημαντικά το 2022, από 0,7% φέτος, στο 2,3%, και στη συνέχεια με μέσο ρυθμό 1,3%, για να υποχωρήσει στο 0,8% το 2025, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025.