Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Από μηδενική βάση η επανεξέταση της υπόθεσης με τους 104 νεκρούς μετά την έφεση που ασκήθηκε σήμερα από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας για το σύνολο της πρωτόδικης απόφασης που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, εκτός από το σκέλος που αφορούσε στην καταδίκη του ηλικιωμένου από την αυλή του οποίου φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας που παρενέβη αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης που εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων και σόκαρε τους πολίτες, προχώρησε σε άσκηση έφεσης με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Καλλιόπης Βαρδάκη.

Νέα συγκλονιστική κατάθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι - «Η φωτιά έκαψε  τη μητέρα μου, αναγκάστηκαν να την αφήσουν πίσω» | Το Κουτί της Πανδώρας

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πρώτα από όλα τους αθωωθέντες, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή και για τον οποίο δεν μπορούσε νομικά να ασκηθεί έφεση.

Επίσης η έφεση αφορά στις ποινές, στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες (πέντε συνολικά πρώην στελέχη αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών) αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα. Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά.

Ως εκ τούτου η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολο της σε δεύτερο βαθμό.

Παράλληλα πριν ακόμα από την άσκηση της έφεσης με παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάππα έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο εφετείο δηλαδή, να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι του 2024 προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των όποιων ποινικών ευθυνών για όλους τους υπεύθυνους.

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο -Ανθρωποι στη θάλασσα την ώρα της φωτιάς στο Μάτι  [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Για το σκοπό αυτό η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα έδωσε εντολή για άμεση καθαρογραφή της απόφασης και προς τούτο απαλλάχθηκε από άλλα δικαστικά καθήκοντα η πρόεδρος του δικαστηρίου προκειμένου να καθαρογράψει το συντομότερο την απόφαση για να δρομολογηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

athina984.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις