Το συναινετικό διαζύγιο καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το N. 1329/1983, ώστε αφ’ ενός ο καθένας να μπορεί να λάβει διαζύγιο χωρίς να καταφεύγει στα δικαστήρια και αφ’ ετέρου να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό δίκαιο με τις εξελίξεις στο εξωτερικό.

*Γράφει ο Φοίβος Βρέττας

Η διαδικασία αυτή εφαρμόστηκε για 34 συνεχόμενα χρόνια μέχρι και το Νόμο 4509/2017, ο οποίος για πρώτη φορά αφαίρεσε τον δικαστή από την εξίσωση και εισήγαγε τον συμβολαιογράφο, ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολο το διαζύγιο, ενώ παράλληλα μειώθηκε στο ελάχιστο ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Ο νέος νόμος 4800/2021, έφερε επανάσταση στην διαδικασία του διαζυγίου, εκμεταλλευόμενος την προηγμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα gov.gr και τις αντίστοιχες εφαρμογές της.

Για να εκδοθεί πλέον το συναινετικό διαζύγιο, τα εμπλεκόμενα μέρη εκδίδουν κωδικούς ηλεκτρονικής πιστοποίησης, ώστε η διαδικασία να λάβει χώρα ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως, και συγκεκριμένα:

α) οι δικηγόροι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το σχέδιο λύσης του γάμου β) να το εγκρίνουν οι σύζυγοι γ) να το λάβει ο συμβολαιογράφος δ) να εκδώσει ο συμβολαιογράφος το διαζύγιο και ε) να ενημερωθεί το μητρώο πολιτών, και έτσι να λάβει χώρα το συναινετικό «αϋλο» διαζύγιο, χωρίς να χρειάζεται να χαθεί χρόνος σε υπηρεσίες, εισαγγελίες, δημοτολόγια κ.λπ.

Αν πλέον μία τόσο χρονοβόρα διαδικασία γίνεται με το πάτημα ορισμένων πλήκτρων από τον υπολογιστή του σπιτιού σου, τότε φανταστείτε πόσες νέες διευκολύνσεις μας επιφυλάσσει το ηλεκτρονικό μας μέλλον!

 

*   Δικηγόρος, Μsc, Γενικός Γραμματέας ΙΕΑ