Αρχική Πολιτική Φώφη Γεννηματά – Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και τι προβλέπεται

Φώφη Γεννηματά – Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και τι προβλέπεται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά το πρωί της Δευτέρας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον πολιτικό κόσμο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Λίγες ώρες αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η ημέρα της ταφής της, Τετάρτη, κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους.

 

Τι σημαίνει εθνικό πένθος – Τι γίνεται

Όταν κηρύσσεται εθνικό πένθος, τα κράτη ακολουθούν μνημονικές δραστηριότητες, που παρατηρούνται σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας.

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Το Ελληνικό κράτος έχει κηρύξει επισήμως άλλες 7 φορές εθνικό πένθος.

Πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη και τελευταία πιο πρόσφατη φορά τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος: α) τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, β) το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων, γ) τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, δ) τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα. Τέλος, o θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη βύθισε την Ελλάδα σε τριήμερο πένθος τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια