Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Φάμελλος: «Το κριτήριο σε κάθε βήμα μας είναι το κοινωνικό όφελος»

«Είτε συζητάμε για τα ενεργειακά, είτε για το αφορολόγητο και τα εργασιακά, η γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές είναι ίδια», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Ρ/Σ Flash 96 FM.

Και συνέχισε: “Στα ενεργειακά ζητήματα έχουμε τοποθετηθεί δημόσια, ως Υπουργείο, υπέρ της ανάγκης αξιοποίησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Ακολουθούμε την ίδια διαπραγματευτική τακτική και στον τομέα της ενέργειας, που είναι η επίτευξη του μεγαλύτερου οφέλους για την κοινωνία, τους πολίτες και τη χώρα μας”.

Ειδικότερα, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι στην περίπτωση της ενέργειας η διαπραγμάτευση κινείται σε τρεις παραμέτρους, με πρώτη την περιβαλλοντική η οποία στοχεύει στην μείωση των εκπομπών άνθρακα και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. “Σε αυτό δεν διαφωνεί στρατηγικά η Ευρώπη, ωστόσο η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση αυτών των στόχων”.

Η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται “με το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας. Δεν θέλουμε να υπάρχουν αλλαγές στην ενέργεια οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πρόσβαση μερίδας του πληθυσμού σε αυτήν ή αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση της εργασίας. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με τρόπο ομαλό, ώστε να μην λειτουργήσουν εις βάρος των καταναλωτών”.

Με δεδομένο ότι “έχουμε επενδύσει ως κοινωνία στην ενέργεια της χώρας μας, διεκδικούμε αφενός τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και αφετέρου να γίνει η απελευθέρωση μέρους της εμπορίας ενέργειας με τρόπο ομαλό και συντεταγμένο και όχι με όρους ξεπουλήματος. Αυτή είναι η τρίτη παράμετρος της διαπραγμάτευσης”.

“Το κριτήριο σε κάθε βήμα μας είναι το κοινωνικό όφελος”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της ΔΕΗ είναι μείζον και ούτε μπορούν να χαριστούν μονάδες, ούτε να επιτραπούν απότομες αλλαγές ή προνομιακού τύπου μεθοδεύσεις. “Υπάρχει ήδη ένα νέο ενεργειακό μοντέλο στη χώρα μας το οποίο στηρίζεται κατά 30% στον λιγνίτη, κατά 25% στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πάνω από 27% στο φυσικό αέριο. Δεν διαφωνούμε, λοιπόν, με την απελευθέρωση της εμπορίας ενέργειας, εξάλλου το μεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ είναι στην εμπορία και όχι στην παραγωγή”.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πόλεμος συμφερόντων στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά θέματα ο Αν. ΥΠΕΝ απάντησε ότι “υπάρχουν με πρώτο και μεγαλύτερο το συμφέρον της διαφορετικής πολιτικής που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε για τη χώρα μας” και το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την προώθηση “μεγάλων ομίλων που είτε έχουν είτε δεν έχουν έχει σημασία έδρα στην Ελλάδα, δεν παράγουν εθνικό προϊόν, διαχειρίζονται μόνο χρηματιστηριακά εργαλεία, δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση και δεν ενδιαφέρονται για την εργασία. Ναι, υπάρχουν συμφέροντα στη διαπραγμάτευση, εμείς ξέρουμε ότι εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των πολιτών και όχι εταιρειών όπως SIEMENS και NOVARTIS. Εξάλλου, αυτό θέλει και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ισοτιμία, καθαρούς κανόνες, πρόσβαση σε δάνεια και αναπτυξιακό νόμο χωρίς ρουσφέτια”.

Και κατέληξε: “Η κυβέρνηση καταθέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη λογική που δημιουργεί ανάπτυξη, εργασία και εθνικό πλούτο και εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την επιστήμη και τη γνώση. Ό,τι άλλο κατατίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εδώ και μια επταετία, έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει αναπτυξιακή λογική. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι οι στόχοι των δύο πρώτων μνημονίων, αν και επιτεύχθηκαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, επέφεραν στη χώρα πτώση του ΑΕΠ κατά 25%. Και όσοι μας προτείνουν να κλείσει η διαπραγμάτευση άμεσα ας πάρουν την ευθύνη και ας πουν στην κοινωνία πόσο δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος έχουν οι υποχωρήσεις που προτείνουν; Γιατί αυτό που ουσιαστικά προτείνουν είναι υποχώρηση της χώρας μας”.

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νίκος Παπαθανάσης: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της...

Θεοχάρης: Βάζουμε τάξη στο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων

«Το να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών με κάποιους να πληρώνουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας και άλλους όχι, δεν είναι ανεκτό», δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής...

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις, μετά από ελέγχους...

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS, εντός του χρονοδιαγράμματος αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο, προχωρώντας σε εκτεταμένους ελέγχους στην...