Αρχική Ελλάδα Φάλαινα εντοπίστηκε στον Άλιμο: Επιχείρηση για να οδηγηθεί στα ανοιχτά

Φάλαινα εντοπίστηκε στον Άλιμο: Επιχείρηση για να οδηγηθεί στα ανοιχτά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα φαλαινοειδές, το οποίο είχε χάσει τον προσανατολισμό του, βρέθηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στα ρηχά στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, ενώ σήμερα το πρωί εντοπίστηκε πάλι στα ρηχά στον Άλιμο.

Μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN, ο δήμαρχος Αλίμου, τόνισε πως «έρχεται το λιμενικό επί τόπου για να επιχειρήσει. Χθες ήταν στα Λιμανάκια. Κινήθηκε όλο το βράδυ παραλιακά. Κάτι δεν πάει καλά, ή έχασε τον προσανατολισμό του ή τραυματίστηκε. Στο σημείο έχει βρεθεί δύτης».

Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4,5-5,5). Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της “ήσυχης” συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.

Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα.