Αρχική Συνεντεύξεις-Γνώμες Ευρώπη Κοσμίδη: Με έργα και όχι με λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, δίνουμε...

Ευρώπη Κοσμίδη: Με έργα και όχι με λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν δεκαετίες!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Dimosio.gr επικοινώνησε με την Περιφερειακή Σύμβουλο και Εντεταλμένη για ζητήματα Τεχνικών Έργων κα. Ευρώπη Κοσμίδη για μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης για ζητήματα που άπτονται της Περιφέρειας Αττικής.

Οδική Ασφάλεια εντός και εκτός των δρόμων της Περιφέρειας Αττικής. Μιλήστε μας για το πρόσφατο έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί με την επένδυση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση σε πάνω από 1.000 χλμ στηθαίων ασφαλείας. Τί θα μπορούσε να πράξει η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου μέσω θετικών δράσεων να μειωθεί σταδιακά η ήδη μεγάλη αυξητική πορεία των τροχαίων με νέους ανθρώπους;

Ξεκίνησαν στην Αττική ευρύτατα έργα επισκευής και αντικατάστασης παλαιών γεφυρών σήμανσης αλλά και συντήρησης πινακίδων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 2.3 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα προβλέπεται η επισκευή και συντήρηση υφιστάμενων γεφυρών σήμανσης με μεταλλικό φορέα, καθώς και η τοποθέτηση νέων σε αντικατάσταση παλαιών που βρίσκονται σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής και είναι δυνατή η επισκευή τους, λόγω εκτεταμένων φθορών ή παλαιότητας. Στόχος των έργων είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας καθώς οι φθαρμένες και αλλοιωμένες γέφυρες σήμανσης που δεν είναι πλέον ευδιάκριτες, ελλοχεύουν σημαντικούς κινδύνους για τους οδηγούς.

Για ακόμη μία φορά η Περιφέρεια Αττικής δείχνει πως επενδύει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με στοχευμένα έργα που δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Η προστασία της ζωής των συμπολιτών μας είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μας και αυτό το αποδεικνύουμε έμπρακτα με δράσεις και πρωτοβουλίες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων led για το φωτισμό του οδικού δικτύου της Αττικής, ένα έργο με προϋπολογισμό 3.7 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα θα αντικατασταθούν 25.000 φωτιστικά σώματα σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο με σώματα led τα οποία θα είναι πλήρως τηλεδιαχειριζόμενα! Θεωρούμε λοιπόν πως η ασφάλεια των συμπολιτών μας είναι βασική προτεραιότητά μας και για αυτό επενδύουμε καθημερινά σε αυτήν.

Μια τόσο δυναμική γυναίκα όπως εσείς έχετε καταφέρει να βάλει τα «γυαλιά» σε αρκετούς που δεν πίστεψαν σε εσάς από την αρχή. Ποιο είναι το μυστικό για να μπορέσει μια εξωστρεφής γυναίκα να επιβιώσει και εν τέλει να αρχίσει να κατακτά σταδιακά μέρα με την ημέρα έναν τόσο ανδροκρατούμενο χώρο όπως η πολιτική;

Η γυναίκα τον 21ο αιώνα έχει πολλαπλούς ρόλους στη καθημερινότητά της, με κάθε έναν από αυτούς να είναι μια πρόκληση. Έτσι λοιπόν και εγώ ανταποκρίνομαι καθημερινά στις προκλήσεις αυτές, θεωρώ σε σημαντικό βαθμό με επιτυχία.

Γενικότερα θα σου πω ότι ο ρόλος της γυναίκας και δη της γυναίκας στη πολιτική σκηνή, έχει βελτιωθεί σημαντικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εξισωθεί πλήρως με των ανδρών.

Η εκπαίδευση, η μόρφωση και η σκληρή δουλειά έχουν συμβάλλει στο να μπορέσουμε να έχουμε και εμείς την δικιά μας ισχυρή φωνή στα πολιτικά δρόμενα κάτι το οποίο αν ανατρέξουμε στα παλιά χρόνια θα δούμε ότι οι γυναίκες είχαν πάλι… ήταν αυτοκράτειρες, βασίλισσες κα.

Ξέρεις είμαστε άνθρωποι, ψυχές και οι δυνάμεις μας είναι ανεξάντλητες και όλα ξεκινάνε από την παιδεία για να μπορέσουμε να καταρρίψουμε τα κατεστημένα των φύλων. Άλλωστε η πολιτική είναι γένους θηλυκού.

Πώς επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τα προγραμματισμένα έργα της Περιφέρειας Αττικής; Ποιος ήταν ο αντίκτυπος για τη καθημερινότητα των πολιτών και ποιες είναι εκείνες οι ενέργειες που το 2022 θα «ξεκλειδώσουν» την υλοποίηση σημαντικών έργων για την Αττική;

Η πανδημία επηρέασε σημαντικά τα τεχνικά έργα της περιφέρειας Αττικής. Αντιλαμβάνεστε πως στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν lockdowns με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένα έργο και φυσικά να μην είμαστε σε θέση για τον προγραμματισμό των επομένων.

Στη συνέχεια η τηλεργασία καθώς και οι νοσήσεις των συναδέλφων καθυστέρησαν σημαντικά τον προγραμματισμό μας ωστόσο με την σωστή διοίκηση και το σωστό συντονισμό καταφέραμε να προχωρήσουμε και να σταθούμε ξανά δυνατοί στα πόδια μας.

Η πανδημία λοιπόν επηρέασε την επιβράδυνση κάποιων τεχνικών έργων αλλά για κάποια άλλα έργα έδωσε το πράσινο φως. Ένα από αυτά ήταν το Φαληρικό έργο αλλά και το έργο στις Τρύπες του Καραμανλή όπου λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας των συμπολιτών μας, εμείς προχωρήσαμε τα έργα αυτά και καταφέραμε να μη ταλαιπωρήσουμε τους φίλους οδηγούς.

Το 2022 μας υποδέχθηκε με τη παράδοση ενός εμβληματικού έργου για την Περιφέρεια Αττικής.

Σε μία ιστορική στιγμή για την Αίγινα, παραδόθηκε και επίσημα το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στον Δήμαρχο Αίγινας Γ. Ζορμπά. Παραδώσαμε ένα εμβληματικό, έργο ζωής για την Αίγινα, το οποίο παραλάβαμε με πολλά προβλήματα και χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση και καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε σε σύντομο χρόνο.

Με έργα και όχι με λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν δεκαετίες τους κατοίκους των νησιών της Αττικής. Το έργο, είχε παραληφθεί από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή πριν από δύο χρόνια σταματημένο και με πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό του, καθώς, πέρα από τις δολιοφθορές που είχαν γίνει, δεν είχαν διευθετηθεί σημαντικά ζητήματα που σχετίζονταν με τη γραφειοκρατική διαδικασία ανάπτυξης -χωρομέτρησης των εγκαταστάσεων στη Σαλαμίνα και στην Αίγινα.

Να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκ. €. Τέλος να αναφέρω πως ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων μπορεί να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα.

 

Φάκελος Αντιπλημμυρικά έργα. Είδαμε ότι μεταξύ άλλων η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Δεδομένου, ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε έτος, ποια είναι εκείνα τα βήματα που η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα όπως στη Μάνδρα;

Βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής είναι μεταξύ άλλων και τα αντιπλημμυρικά έργα. Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα της Α΄ Φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και έχουμε ήδη ξεκινήσει την Β’ φάση.

Μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων της Α’ Φάσης του έργου «ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ» ξεκινάει η παράδοσή τους προς χρήση. Έτοιμοι είμαστε και για τη Β’ Φάση για την οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ενώ έχουν καταρτιστεί και οι σχετικές μελέτες. Η Περιφέρεια Αττικής αναμένει από το ΤΑΙΠΕΔ την ολοκλήρωση των μελετών, που αφορούν το πρώτο τμήμα της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ώστε να ενσωματωθούν στο έργο που θα δημοπρατηθεί.

Σε ό,τι αφορά στην Α’ Φάση ήδη έχουν περατωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα και από τώρα και στο εξής τα όμβρια από τις νότιες γειτονιές του Μοσχάτου και της Καλλιθέας θα παροχετεύονται στη θάλασσα μέσω των νέων παραλιακών συλλεκτήρων και υγρών καναλιών.

Ωστόσο δε μένουμε μόνο εκεί. Καθημερινά με τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας και των δήμων προχωράμε σε διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης των προβλημάτων που εντοπίζονται και υλοποιούμε επιπλέον έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Αξίζει να αναφέρω πως έχουν ξεκινήσει τα έργα ολιστικής αποκατάστασης των ζημιών στη Κινέτα που είχαν προκληθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες το 2019 με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 18 εκ. ευρώ. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας αλλάζοντας την Αττική.

 

Αθλητισμός, Παιδεία και Πολιτισμός, αποτελούν ένα τρίπτυχο που συνήθως οι πολιτικοί χρησιμοποιούν ως «διαχρονική ατζέντα». Ως Dimosio.gr γνωρίζουμε ότι δεν είσαστε μια «τυπική πολιτικός» πράγμα που θεωρούμε πως πρέπει να «κοινωνηθεί» και προς τους πολίτες. Εσείς ως μια νέα πολιτικός πώς θα χαρακτηρίζατε τις πρωτοβουλίες σας σχετικά με τα έργα τα οποία έγιναν ή θα ολοκληρωθούν στους προαναφερόμενους τομείς;

Όραμά μας να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής, πρώτη. Στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στα έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων μας, στην ασφάλεια, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική προστασία, στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών της μέσω του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Πρώτη, αυτή πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η θέση που αξίζει στην ΑΤΤΙΚΗ. Βάλαμε σε τροχιά την ολοκλήρωση εμβληματικών έργων, που είχαν κολλήσει όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής κα.

Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί πάνω από 900 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ αυτών και έργα για τον αθλητισμό της παιδεία και τον πολιτισμό που είναι αρμόδιοι οι αντίστοιχοι συνάδελφοι να μιλήσουν.
Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι ως πολιτικός είμαι ένα πνεύμα ανήσυχο που δεν μπορώ να μείνω στο γραφείο μου και για αυτό καθημερινά θα με δείτε σε διαφορετική περιοχή επιβλέποντας τα τεχνικά έργα και φυσικά εντοπίζοντας νέα ‘’κενά’’ έτσι ώστε να μπορέσουμε με νέες προτάσεις να προχωρήσουμε σε νέα έργα προς όφελος των συμπολιτών μας, γιατί ο σωστός πολιτικός εντοπίζεται έξω, στους δρόμους δίπλα στα προβλήματα των συνανθρώπων του με αποδείξεις και έργα.