Αρχική Ελλάδα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Ελλάδα: Ύφεση 9% το 2020 – Ανάκαμψη 6% το...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Ελλάδα: Ύφεση 9% το 2020 – Ανάκαμψη 6% το 2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 9% το 2020 και θα ανακάμψει με ρυθμό 6% το 2021 διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αναθεωρημένες θερινές εκτιμήσεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη σχετική αναφορά της για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως το ΑΕΠ της χώρας μας υποχώρησε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την έναρξη των μέτρων περιορισμού στo τέλος Μαρτίου.

Στη μείωση του ΑΕΠ οδήγησαν η πτώση των επενδύσεων και οι χαμηλότερες εξαγωγές, ενώ οι κρατικές δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά.

Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε πρώτα στον τομέα των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, ενώ οι κατασκευές αποτέλεσαν «μαξιλάρι» για την πτώση, πιθανότατα λόγω της μείωσης του ΦΠΑ, στον κλάδο τον Ιανουάριο. Η πλήρης οικονομική επίπτωση των μέτρων περιορισμού αναμένεται πως θα αποτυπωθεί το δεύτερο τρίμηνο με ισχυρή πτώση στην εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές.